A KMKSZ elnökségi ülésének nyilatkozata

2004. május 28., 10:00 , 176. szám

1. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének tulajdonjogával kapcsolatban.

A Beregszászi Városi Tanács korábbi, még a 2002-es választások előtti döntésének értelmében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének tulajdonjoga az intézményt illeti meg. Az épület átadására Mádl Ferenc köztársasági elnök és Anatolij Kinah miniszterelnök jelenlétében került sor.

Ez ellen a tulajdonjog ellen indult most támadás Gajdos István szociáldemokrata képviselő, az UMDSZ elnöke részéről, aki azt próbálja elérni, hogy az épületet elvegyék a főiskolától. A városi tanács ezért most olyan döntést hozott, miszerint vissza kívánja venni az épület tulajdonjogát.

Nyilvánvaló, hogy politikai bosszúhadjáratról van szó, amely a főiskola önállóságának aláásását, s a saját politikai befolyásának növelését, pártjának érdekeit szolgálja.

A KMKSZ elnöksége tiltakozik ez ellen a kárpátaljai magyarság érdekei ellen irányuló akció miatt, s ez ügyben megkeresi az azt szorgalmazó képviselőre befolyással bíró ukrajnai és magyarországi kormányilletékeseket.

2. Az ukrajnai magyarság érdekképviseletének biztosítása kapcsán.

Az újonnan elfogadott választási törvény megfosztotta a kárpátaljai magyarságot attól a lehetőségtől, hogy képviselőket juttasson a parlamentbe és a helyhatósági szervekbe, mivel a képviselőállítás jogát minden szinten a politikai pártokra korlátozták.

A képviseleti lehetőség további biztosítása érdekében a KMKSZ elnöksége kezdeményezi, hogy a Szövetség Választmánya tűzze napirendre egy magyar érdekeket képviselő összukrajnai párt létrehozásának kérdését.

Ungvár, 2004. május 24.