A rózsametszés szabályairól röviden

2005. március 25., 09:00 , 219. szám

Vidékünkön is sok kertbarát kedveli a szebbnél szebb rózsákat. A következőkben a rózsagondozáshoz adunk szakmai tanácsokat.

Az első és egyben az egyik legfontosabb szabály, hogy a metszés helye ne essen túlságosan távol a szemtől, mert a fölösleges rész elszárad, így fennáll a veszélye, hogy maga a rügy is beszárad. A metszést mindig éles ollóval végezzük! A kicsorbult, szétlazult, nem szakszerűen használt olló károsítja a növényt. Ha a levágandó szár visszahajlik, akkor rendszerint bereped, és a héj bizonyos hosszúságban leválik. Ha a sebfelület nem sima, a behegedés folyamata vontatott lesz, és a metszésen sebparaziták jelenhetnek meg.

Hiba, ha a metszés helye túl közel esik a szemhez, mert kihajtás után a fiatal hajtás könnyen kitörhet. Ha a metszés megfelelő távolságban van, de a szem felé lejt, akkor a sebfelületről lefolyó növényi nedv, esővíz rászivárog a rügyre, miáltal könnyen berohad. Hiba, ha a metszés helye merőleges a vesszőre, mert a növényi nedv, és az eső megáll a metszlapon, ami gátolja a kallusz (hegszövet) képződését, és ugyancsak kárt tehet a kihajtásban.

A metszést mindig ferdén, hegyesszögben, szorosan a rügy felett végezzük úgy, hogy a rügy mindig a metszés magasabbik oldalán legyen. A legfelső rügy mindig abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk. A beteg, sérült ágakat és veszőket mindig távolítsuk el! A rügy felett ne hagyjunk csonkot!

Azt is lényeges megjegyeznünk, hogy minden rózsánál alkalmazkodni kell a típusának megfelelő jelleghez és fejlődéshez. Bokorrózsa esetén a bokor közepén lévő vagy befelé növő ágakat és veszőket vágjuk ki, miáltal szellőssé, lazává tesszük. Lényeges, hogy metszés közben időről időre fertőtleníteni kell a metszőollót, így megelőzhetjük az esetleges növénybetegségek továbbterjedését. Erre a célra megfelel a denaturált szesz, amibe gombaölőszert csepegtethetünk.

Ha betartjuk a metszés alapszabályait, bízhatunk abban, hogy növényeink szépen és egészségesen fejlődnek. A növény állapotának rendszeres ellenőrzése a rózsánál is lényeges.

M. B.