"Csak" 35 euró lesz az egyszeri vízum?

2006. március 3., 09:00 , 268. szám

Megszavazták az Európai Unió úgynevezett schengeni határellenőrzési kódexét, így drágább lesz majd a beutazás a határon túli magyarok számára, amennyiben Magyarország nem helyezkedik szembe az uniós rendelkezésekkel.

A harmadik országok állampolgárainak beutazásához szükséges anyagi fedezet kérdéskörét (ebbe a körbe tartozunk mi, kárpátaljai magyarok is) a kódex úgy szabályozza, hogy napi összeget határoz meg, amelyet felszoroz az eltöltendő napok számával - eltérően a beutazásonként ezer forintot meghatározó jelenlegi magyar gyakorlattól.

Több ország küldöttsége nem értett egyet azzal a francia kezdeményezésű javaslattal, amely a vízumdíjak emelését jelentette volna 2007-től. A javaslat értelmében a díjak 60 euró körüli árra mentek volna fel, miközben jelenleg Magyarországon 35 euró körüli a díj. E kérdésben még nem született döntés, csupán abban állapodtak meg, hogy a mentességek kérdéskörét külön szakértői találkozón vitatják meg. Az MTI ezzel kapcsolatban Somogyi Ferenc magyar külügyminisztert idézi, aki emlékeztet, hogy a közép- és kelet-európai térségben 60 euró ma még széles körben jelentős összegnek számít, emellett a közelmúltban Oroszországgal született megállapodás 35 euróról szól, akárcsak az Ukrajnával folytatandó tárgyalásokra meghatározott mandátum. (Kárpátalja/MTI/korrespondent.net)