Itt az utolsó zöldségdömping

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Az aktuális mezőgazdasági tennivalókról és a termésárak alakulásáról állandó szakértőnket, Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót kérdeztük.

- Csökkennek a piaci árak, de nem minden zöldség esetében. Miért?

- Az elmúlt napokban fordult termőre a másodtermesztésre kiültetett paradicsom és uborka. Ez természetesen éreztette hatását a piacokon is, amennyiben az uborka ára a korábbi 3,50-4 hrivnyás nagybani árról visszaesett 3 hrivnyára.

A paradicsom esetében az is közrejátszik az árak alakulásában, hogy a hágón túlról, leginkább a déli megyékből úgynevezett konzervipari paradicsom érkezett nagy mennyiségben Kárpátaljára, ami még inkább visszaszorította az árakat. Mindazonáltal a jó minőségű étkezési paradicsom iránt változatlan a kereslet, azaz annak továbbra is 3 hrivnya körül mozog a nagybani ára.

A csemegepaprika felvásárlási ára a termelők szempontjából örvendetesen megugrott. Több konzervgyár nagy tömegben vásárolja fel a paprikatermelő körzetekben a kicsumázott paprikát, meglehetősen magas, kilónkénti 4 hrivnya körüli áron. Ez az élénk kereslet éreztette hatását a piacokon is, ahol megugrott a csemegepaprika ára. Érdekes, hogy a vásárlók által igen keresett piros húsú csemegepaprika ára 6 hrivnya körül stabilizálódott, ami megfelelő ár a kereskedőknek, de arra is, hogy a lakosság nagyobb mennyiségben vásároljon a jóízű, napon érett termésből konzerválásra.

A káposzta ára ismét megindult felfelé, miután a csapadékos nyárnak köszönhetően korán beérett nyári káposzta elfogyott. Hogy mi lesz az őszi, berakni, savanyítani való káposztával, egyelőre még bizonytalan, pillanatnyilag ott tartunk, hogy a növényeknek ismét szükségük volna egy kis esőre a megfelelő fejlődéshez.

- Közeledik az őszi talajmunkák ideje...

- Valóban, a tarlókat máris művelni kellene. Sajnálatos módon mifelénk kevés kombájn rendelkezik azzal a képességgel, hogy a szecskázott szalmát elterítse a mezőn, amit azután a szántással bele lehetne forgatni a földbe, visszapótolva ezáltal némi szerves anyagot a talajba. Ehelyett a gazdák kénytelenek vagy lehordani a szalmát, vagy felégetni a táblákat. Egyébként is hasznos aratás után közvetlenül nehéz tárcsázással vagy sekély szántással megmozgatni a talajt. Ezáltal elősegítjük, hogy kikeljenek a gyommagvak, s lezárjuk a felszínt, segítve megőrizni a földben rejlő nedvességet. Mindezzel elérhető, hogy jó kultúrállapotban levő táblákon végezhessük majd el később az őszi szántást.

Akik őszieket, elsősorban kalászosokat terveznek vetni, azoknak is ajánlatos már most nekilátni a szántásnak, ugyanis a vetést megfelelő módon elvégezni csak 2-3 héttel a szántás után, ülepedett talajon érdemes. Ekkor várható, hogy ideális lesz a kelés. Hasznos lenne a műtrágyát is kijuttatni az őszi vetések alá. A szükséges trágyaösszetételt és -mennyiséget az adott talaj laboratóriumi vizsgálata után lehet pontosan meghatározni. Általában azonban hektáronként másfél mázsa kálium- és másfél mázsa foszforműtrágya kijuttatása célszerű. A nitrogén műtrágyát inkább tavasszal, fejtrágya gyanánt juttassuk ki.

szcs