Ledida közbeszól, avagy hallgatni arany

Janukovics számonkérése egyelőre elmaradt

2010. július 9., 10:00 , 495. szám

A politikailag szürke és csendes Kárpátalja két hete rövid időre az országos figyelem középpontjába került Olekszandr Ledida kormányzó jóvoltából, aki magára vonta az ország első emberének haragját. A hivatalnok feje egyelőre a helyén maradt, de még nem tudható, lesznek-e következményei elszólásának.

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke a miniszteri kabinet két héttel ezelőtti kibővített ülésére volt hivatalos, amelyen részt vett az államfő, a Legfelsőbb Tanács elnöke, s ott voltak a megyei kormányzók is. Az ülés sokáig a szokásos forgatókönyv szerint csörgedezett, s csak a kárpátaljai főhivatalnok egy rosszul időzített vagy félreértett beszólása vitt némi színt a beszédek egyhangúságába.

Viktor Janukovics zárszavában éppen a kormány és a megyék együttműködését bírálta.

- Számos látogatásom a régiókba arról győzött meg, hogy a mi csinovnyikjaink úgy utaznak oda, mintha vendégségbe mennének, és általában azon a napon, amikor az ukrán elnök és a miniszterelnök is.

Ezután az elnök feltette a költői kérdést: "Helyes ez vagy sem?" És akkor Ledida, aki nyilván rosszul értelmezte a helyzetet, úgy döntött, hogy támogatja a főnököt, s közbekiáltott: "Helyes!" A teremben ülők halk kuncogással értékelték a melléfogást, az államfő azonban nyilvánvalóan rosszkedvében volt.

- Ki mondta ezt? Álljon fel! - bődült el Janukovics, s a teremben abban a pillanatban halálos csend lett.

Ledida a beszámolók szerint zavartan mosolyogva emelkedett fel: - Kárpátalja - jelezte felemelt kézzel.

- Én majd elmagyarázom neked! - förmedt rá az elnök. - Bejössz hozzám külön! Elmagyarázom... Csendes az élet ott nálatok Kárpátalján. Tudom én azt...

Ezután az elnök megpróbálta folytatni előadását: - A minisztereknek a régiókba kell utazniuk és rutinszerűen dolgozni a kérdések megoldásán, megmutatni a közös cselekvések megvalósításának mechanizmusát. Hogyan működnek a gazdasági reformok bizottságai, hogyan működnek az ágazati programok... Mennyi a beruházási projekt, milyen mechanizmusokat hoztak létre...

Ekkor azonban ismét eszébe juthatott az előbbi sérelem, mert így folytatta: - Meggyőződésem, hogy Kárpátalján ez nincs. És hamarosan számonkérem magukon, miért nincs. Ki van hozzárendelve Kárpátaljához a miniszterek közül? Álljon fel! Hogy hívják?... Állami Földbizottság. Világos... Nos, a kárpátaljai adminisztráció elnökével együtt készüljenek a jelentéstételre. A következő utam Kárpátaljára vezet.

Az ülést követően a beszámolók szerint a kárpátaljai kormányzó az újságírók előtt elhaladva igyekezett magabiztosnak mutatkozni, s egy kérdésre válaszolva az mondta, hogy bármikor kész fogadni az államfőt, de közben igen sápadtnak tűnt.

A történtek hatására a kárpátaljai állami hivatalokban egyes híresztelések szerint készülni kezdtek az államfői vizitre, s természetesen megindultak a hasonló esetekben elkerülhetetlen szóbeszédek a kormányzó küszöbön álló menesztéséről is. Ahhoz persze Ledida még kevés időt töltött el hivatalában, hogy nyakába lehessen varrni a megye ezernyi megoldatlan problémáját, ám mint a Zerkalo nyegyeli hetilap elemzője írja, igenis felróhatják neki Kijevben, hogy még mindig nem sikerült megszereznie az ellenőrzést a Kárpátaljai Megyei Tanács felett, ahol az elmúlt hónapban gyakorlatilag új többség alakult a Viktor Balogához közeli Egységes Közép és a BJUT képviselőiből.

A nagy számonkérés azonban egyelőre elmaradt. Az elnök látogatására állítólag múlt pénteken került volna sor, ám az utat lemondták, az új időpontról pedig legfeljebb a kormányzóság hivatalnokai tudnak. Kérdés, hogy mennyire alszik nyugodtan mostanában a kormányzó, s hogy mi a véleménye a közmondásról, miszerint hallgatni arany.

hk