Ukrán ellenzéki összefogás Beregszászban

A polgármesteri székért

2013. február 1., 02:00 , 629. szám

Megállapodást írtak alá a Front zmin, a Batykivscsina, a Szvoboda és az Udar ellenzéki ukrán pártok beregszászi városi szervezeteinek vezetői arról, hogy koordinálják tevékenységüket a beregszászi időközi polgármester-választásokkal összefüggésben. A január 23-i eseményről beszámoló zakarpattya.net.ua közli a megállapodás teljes szövegét.

A dokumentum értelmében a négy párt helyi vezetőiből koordinációs tanácsot hoznak létre a választások idejére. Tekintettel arra, hogy a törvényi előírások ellenére máig nem tűzték ki a választás időpontját, a pártok a jogszabályok feltétel nélküli betartását és a választások időpontjának kitűzését követelő felhívással fordulnak Ukrajna Legfelsőbb Tanácsához – olvasható megállapodásban.

Ezen túl a dokumentum javasolja valamennyi demokratikus ellenzéki pártnak és szervezetnek a városban, hogy egy hónapon belül terjesszék a polgármesterjelöltjeikre vonatkozó javaslataikat a koordinációs tanács elé, amely dönteni fog arról, ki lesz a demokratikus ellenzék közös jelöltje a településen. Végezetül a dokumentum megfogalmazói felszólítják a város valamennyi demokratikus és ellenzéki irányultságú szervezetét, hogy kapcsolódjanak be a koordinációs tanács munkájába, hangsúlyozva, hogy a megállapodáshoz való csatlakozás lehetősége mindenki előtt nyitva áll.

Elemzők rámutatnak, hogy az együttműködés útjára lépő négy párt szavazóbázisa a városban igen csekély. Ugyanakkor a megállapodáshoz nem csatlakozott a legutóbbi választásokon a városban legjobban szereplő ukrán ellenzéki párt, az Egységes Centrum (JeC).

Mint ismeretes, az időközi polgármester-választás kiírása azután vált szükségessé, hogy az eddigi városvezető, Gajdos István az októberi választásokon a Régiók Pártja listájáról bejutott a parlamentbe, s ezért december 4-én lemondott tisztségéről. A Legfelsőbb Tanács január eleji ülésszakán a várakozásokkal ellentétben nem írta ki az időközi polgármester-választást Beregszászban. A honatyáknak erre legközelebb február elején nyílik lehetőségük.

szcs