Éledezik az alsókalocsai kisvasút

2013. augusztus 26., 10:27

Alsókalocsán, a kárpátaljai hegyi faluban különleges vasút kezdte meg működését – igaz, egyelőre csupán 850 méternyi vágányszakaszon.

Az Alsókalocsai Keskeny Nyomtávú Vasúti Múzeum különlegességét az adja, hogy az érdeklődők mozgás, működés közben is megtekinthetik a kiállított járműparkot, amely jelenleg egy gőzmozdonyból, egy kézi és egy motoros hajtányból (drezinából), valamint 10 kocsiból - köztük cseh, magyar valamint szovjet személy-, teher-, marha-, víz- és természetesen faszállító vagonból áll.

A már lefektetett közel egy kilométeres vágányszakasz mellett a jövőben még legalább három mellékvágányt szeretnének megépíteni a múzeum üzemeltetői. Az egyik a mozdony bemutatására szolgálna, a másikon parkolnak majd a vagonok és a hajtányok, míg a harmadikon végeznék a járművek karbantartását – mondta a Tisza-1 TV-csatornának Sztepan Timkanics nyugalmazott mozdonyvezető.

Napjainkban a mozdony és az Alsókalocsai Keskeny Nyomtávú Vasúti Múzeum a falu lakosainak, és az oda látogató turistáknak is sok örömöt okoz, s az ide látogatók mindegyike a történelmi vasútvonal utasának érezheti magát – áll a karpatszallas.net ismertetőjében.

Palkó István