Megújult a beregszászi Rákóczi-főiskola

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

Megtörtént: múlt pénteken este ünnepélyes keretek között átadták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének felújított tetőszerkezetét és homlokzatát. Beregszász főterén több százan gyűltek össze, hogy tanúi lehessenek, miként érik be 11 év kitartó munkájának és harcainak gyümölcse, miként lel végleges otthonra a városban a kárpátaljai magyarság felsőoktatási intézménye, miként „kapja vissza” oly sok év után a település egyik emblematikus épületét.

Ünnepi beszédében Németh Zsolt államtitkár bejelentette: Beregszász városa, a kárpátaljai magyarság hetven év után visszakapta eredeti formájában a Magyar Királyi Törvényház épületét. Mint fogalmazott, a tetőszerkezet és a homlokzat felújítása egy 11 éven át tartó munka utolsó fázisa volt, amelyből kivette a részét az egész Kárpát-medencei magyarság. Egyúttal egy 19 éves építkezést is ünneplünk ezen a napon, tette hozzá, hiszen 19 évvel ezelőtt kezdődött el a Rákóczi-főiskola „tartalmi létrehozása” – fogalmazott a szónok. A csodálatos homlokzatot ugyanis igazán az a munka hitelesíti, hangsúlyozta az államtitkár, amely 19 éve, az alapítás óta folyik ebben az intézményben, mely – szavai szerint – világszínvonalú oktatást hozott létre. Ennek a színvonalas oktatásnak lett a jelképe a csodálatosan megújult épület – mutatott rá.

Ivan Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, együtt örül a beregszásziakkal, a kárpátaljaiakkal, hiszen a mai napon egy épülettel közelebb kerültünk Európához. Magyarország kormánya az épület felújítását támogatva bölcsen és bőkezűen járt el Beregszásszal, a beregszásziakkal, mindazokkal a gyerekekkel szemben, akik e falak között fognak tanulni, jelentette ki. A kárpátaljai megyei önkormányzat vezetője végezetül köszönetet mondott a magyar kormánynak az ukrán európai integrációs törekvések támogatásáért. Hozzátette: az ukrán–magyar kapcsolatok „fővárosának” számító Beregszász egy olyan tudományos-kulturális központtal gyarapodott a főiskola épülete által, amely hozzájárulhat a két szomszédos térség kapcsolatainak fejlődéséhez.

Miután a történelmi egyházak jelenlévő képviselői Isten áldását kérték az intézményre és az épületre, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány (KMFA) elnöke mondott ünnepi köszöntőt. „A törvényház felújított épülete a hit és az összefogás szimbóluma” – fogalmazott a szónok rámutatva, hogy a helyreállítást 100 önkormányzat és 2500 magánszemély támogatta. Azért, hogy a nem is olyan rég még a városképet rontó ingatlan helyén most egy megújult műemléképület áll, Brenzovics László a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, a sikerhez hozzájáruló minden magyar állami tisztviselőnek és diplomatának, mind a 100 támogató önkormányzatnak és a 2500 magánszemélynek egyaránt köszönetet mondott. Elismerően szólt a KMFA elnöke a Kárpátaljai Megyei Tanácsról is, amiért az részt vett a Keleti Partnerség Programban, a tervezőkről és a munkásokról, akik a „lelküket tették bele az épület helyreállításába”, illetve köszönetet mondott minden jóakaratú embernek, aki bármilyen egyéb formában hozzájárult a sikerhez. „Szolgálja ezen ősi épület a tudományt, az oktatást, a magyar kultúrát, a népeink közötti barátságot. Bizalmunk továbbra is az ősi erényben. A törvényház homlokzatára visszaszállt angyalok óvják a főiskolát, a várost és népét, Kárpátalját, nemzetünket” – fogalmazott Brenzovics László.

A rendezvény magukat megnevezni nem kívánó adakozók jóvoltából nagyszabású tűzijátékkal ért véget, miközben a téren összegyűlt közönség körében Rákóczi-korabeli viseletbe öltözött ifjak és leányok pezsgőt töltögettek talpas poharakba a közös koccintáshoz.

Az ünnepséget követően szüretzáró jótékonysági bálra került sor a beregszászi főiskolán az Ungvári Magyar Főkonzulátus, a Beregszászi Magyar Konzulátus, a Rákóczi-főiskola, valamint a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében. Az avatóünnepséghez és a bálhoz kapcsolódóan került sor a Megújuló épített örökségünk – értékmentés a Kápát-medencében című kiállítás beregszászi megnyitójára. A jó hangulatról és a zenéről a Rusznaki együttes, a nagykállói Bürkös Zenekar és a nagyberegi Integrál együttes gondoskodott.

A mulatság szünetében Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár átadta a főiskolának az Ozirisz Kiadó könyvadományát, melyet a Pro Minoritate Alapítvány juttatott el Beregszászba. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat elnöke, illetve Michl Miklós és Veres Zoltán a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés képviseletében átadták az önkormányzataik által a Rákóczi-főiskola javára szervezett gyűjtés útján befolyt adományt.

karp