Interneten is követhető a végrehajtási eljárás

2013. november 28., 08:09 , 672. szám

„Miután a bíróság kimondta, hogy a volt munkaadóm egy jelentős összeggel tartozik nekem a ledolgozott túlórákért, az állami végrehajtóhoz fordultam, hogy hajtsa be az engem megillető pénzt, ám múlik az idő, s még egy fityinget sem láttam a bérhátralékomból. Hovatovább szégyellek megjelenni a végrehajtói szolgálatnál, hogy mindig ugyanazt a kérdést tegyem fel nekik – hiába. Nemrég azt hallottam, hogy az interneten keresztül is nyomon követhetők a végrehajtási eljárások. Igaz-e a hír, s mi szükséges ehhez?”

– Mindenekelőtt hadd szögezzem le: ebben az esetben bizonyosan nem ön az, akinek szégyellnie kellene magát. Tény, hogy ha valaki pert nyert a bíróságon – például a bére kifizetését illetően –, nem ér véget számára az ügy azzal, hogy írásban is kézhez kapja a bírósági határozatot. Hiszen azt követően, hogy a határozat jogerőre emelkedik, rendszerint ki kell kérnie a bíróságtól a végrehajtási levelet, s benyújtani azt az állami végrehajtói szolgálatnál.

Sajnos, a végrehajtói szolgálat tevékenységét meglehetősen gyakran éri bírálat a polgárok részéről, akik azt panaszolják fel leggyakrabban, hogy nehéz elérni a bírósági határozatok tényleges végrehajtását. Nem véletlen, hogy a polgárok az utóbbi időben nemegyszer a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához kénytelenek panasszal fordulni, mert az ukrajnai bírósági határozatokat nem, vagy hosszú ideig nem hajtják végre, ami az emberi jogok védelmére vonatkozó európai konvenció 6. paragrafusa 1. pontjának megsértését jeleni.

A napi gyakorlatot tekintve mégis tapasztalható annyi előrelépés, hogy a műszaki haladásnak köszönhetően a polgárnak lehetősége nyílik legalább részben rálátni arra, miként hajtják végre az állami végrehajtók a bírósági határozatokat. Legalábbis ezt a célt szolgálja a Végrehajtási Eljárások Egységes Állami Nyilvántartása, amely az interneten keresztül bárki számára hozzáférhető.

Így amennyiben ön benyújtotta az állami végrehajtói szolgálatnál a bíróság által kiadott végrehajtási levelet a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó kérvényével egyetemben, az állami végrehajtónak a kérvény átvételétől számított három napon belül kötelessége megindítani a végrehajtási eljárást. Az eljárás megindításának tényét a végrehajtó az erre vonatkozó határozatában rögzíti. Az eljárást kezdeményező polgárnak tehát fel kell készülnie rá, hogy a három nap letelte után belátható időn belül vagy megérkezik postán a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozat másolata, vagy fel kell keresnie az illetékes hivatalt, s személyesen kikérni ezt a bizonyos másolatot.

A dokumentumra azért is szükség van, hogy a Végrehajtási Eljárások Egységes Állami Nyilvántartásának weboldalán keresztül (http://trade.informjust.ua/vpdoc/getdoc.aspx) hozzáférést nyerjen az ügyében indított végrehajtási eljárás dokumentumaihoz, miután a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozatban feltüntetik az adott ügy számát (pl. ВП №00000000), és a hozzáféréshez szükséges azonosítót, vagyis jelszót. Csak ezeknek az adatoknak a birtokában tud belépni a weboldalra, hogy megtekintse, milyen határozatokat hozott ügyében eddig a végrehajtó, ami egyaránt lehet egy vagyonlefoglalásra vagy a végrehajtás felfüggesztésére, esetleg befejezésére stb. vonatkozó határozat. A dokumentumokhoz való hozzáférésnek azért van jelentősége, mert a legtöbb gond hasonló helyzetekben általában abból adódik, hogy a polgárokhoz postai úton nem jutnak el időben a végrehajtással kapcsolatos okmányok, s így a megfelelő intézkedéseket sem tudják megtenni ügyükben, vagy csupán jelentős késéssel.

Hogy beléphessen a szóban forgó weboldalra, a „ЄДРВП:” jelölésű rovatba, vagy téglalapba írja be az ügye számát, az „Ідентифікатор доступу” rovatba pedig azt a betű- és számkombinációt, amelyet ugyancsak a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozatnak kell tartalmaznia (például: 324ВАС3АГ123). Ezután nyomja meg a „Знайти” („Megkeresni”) gombot.

Miután megnyílik a keresett oldal (amennyiben helyesen gépelte be a szükséges számokat és betűket), ön betekintést nyerhet a végrehajtási eljárás állásába (például meggyőződhet róla, hogy folyamatban van-e egyáltalán az eljárás), láthatja, sőt olvashatja is Word formátumban az állami végrehajtó által eddig kiadott dokumentumokat. Ehhez elég az egérrel rákattintani az okmányok címére.

hk