Vitalij Klicsko: Kárpátalja nem kap autonómiát

2014. március 20., 07:26 , 688. szám

Vitalij Klicsko, az Udar (Ütés) párt elnöke, volt profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok, a májusi elnökválasztás egyik esélyes jelöltje exkluzív interjút adott a budapesti Heti Válasz című hetilapnak, amelyben kifejtette, hogy szerinte a kárpátaljai magyarok az új kijevi vezetéstől sem fognak autonómiát kapni.

Klicsko elmondta: „Az ukrán alkotmány nem garantál autonómiát egyetlen nemzeti kisebbségnek sem. Ezt a kérdést a decentralizáció során kellene megvitatni és megoldani úgy, hogy a helyi önkormányzatok jogkörét szélesítjük. Ezzel párhozamosan EU-konformmá kell tenni a törvényhozást Ukrajnában.”

Az új hatalom által elsőként eltörölt nyelvtörvény kapcsán elmondta: „A parlament által hatályon kívül helyezett nyelvtörvény mindig is az ukrán alkotmányba ütközött. Ráadásul sok eljárási visszaéléssel fogadták el, s ez az elejétől fogva megkérdőjelezte a hatálybalépését. Az egész nem volt más, mint reklámfogás. A jogszabály tulajdonképpen soha nem lépett életbe, hiszen milliárdokra lett volna szükség a gyakorlati átültetéséhez, ám a bevezetésére nem volt közpénz félretéve. Így még az ezzel kapcsolatos közigazgatási döntések sem születhettek meg. Ugyanakkor ebben a helyzetben értem az önök aggodalmait. Szeretnénk Ukrajnát közelebb vinni az Európai Unió alapelveihez, és ebbe az emberjogi normák tiszteletben tartása is beleértendő, ami az itt élő kisebbségek felemelkedésének kulcsa is egyben. Ezért az UDAR új törvényen dolgozik, melyet remélhetőleg Ukrajna összes nemzetisége el fog fogadni.”

Az Udar Párt elnöke optimista az ország egyben maradásának kérdésében, hangsúlyozta: „Biztos vagyok abban, hogy Ukrajna nem fog kettészakadni. Ez a híresztelés azoktól a politikusoktól származik, akik csődöt mondtak, de erősen kapaszkodnak a hatalomba. Ennek a körnek semmi nem számít, csak a saját érdekének érvényesítése, akár az országot is feláldozva. Azért tegyük hozzá, hogy ezeket az embereket az országon kívülről támogatják.”

(dózsa)