A szerb pártok is elítélték a Pásztor Istvánt ért inzultust

2014. május 15., 07:01 , 696. szám

Határozottan elítélték a szerbiai pártok, hogy a Parlamentnél inzultus érte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), egyúttal a vajdasági tartományi parlament elnökét, és felszólították a magyar hatóságokat, hogy haladéktalanul vonják felelősségre a támadókat – írta múlt szerdán a belgrádi sajtó.

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) – amelynek a VMSZ koalíciós partnere az új összetételű szerb parlamentben – közleményében leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a politikai álláspontok kinyilvánítását erőszakos módon. Az SNS-t sokkolta a Pásztor István elleni „politikai indíttatású támadás”.

A párt elvárja, hogy „az illetékes magyar állami szervek haladéktalanul reagáljanak, és büntessék meg azokat a szélsőségeseket vagy szélsőséges csoportokat, akik vagy amelyek elkövették a szégyenletes és otromba támadást a szerbiai politikai pártnak a magyar parlament alakuló ülésén vendégként részt vevő elnöke ellen”.

Elítélte a vajdasági pártelnök elleni támadást a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) is, és ugyancsak követelte a támadók megbüntetését. Meggyőződését fejezte ki, hogy Magyarország az illetékes szervek haladéktalan reagálásával és az incidens minden résztvevőjének felelősségre vonásával megmutatja, hogy az erőszak és a sértegetés nem lehet a politikai különbözőségek demonstrálásának a módja.

A Kossuth Lajos téren történtekkel kapcsolatosan a Magyar Szó című vajdasági napilap is megkereste Pásztor Istvánt. A pártelnök azt mondta, hogy a retorikából ítélve a Kossuth téren feltehetőleg a Jobbik által rendezett egyik demonstráción vettek részt az emberek. Mint mondta: amikor kijött az Országházból, telefonálás közben arra lett figyelmes, hogy a hangosbeszélőn a nevét említették.

Pásztor szavai szerint nemzetárulónak nevezték, és magyarázatra szólították fel. „Mire megfordultam volna, hogy meggyőződjek róla, valóban az én nevemet mondták-e – mondta el –, egyszerre csak egy idősebb nő kezdett el lökdösni, nemzetárulónak nevezve. Ezt követően nyolcan vagy tízen fogtak körül, szitkozódva, hazaárulózva, átkozódva, majd elkezdtek lökdösni, és ketten vagy hárman meg is köpdöstek” – számolt be a történtekről a VMSZ elnöke.

A pártelnök az esettel kapcsolatban megdöbbenésének adott hangot. „Hihetetlenül megalázó, meglepő, letaglózó és méltatlan helyzet volt. Sok mindenre fel lehet készülve az ember, de hogy a dísztéren, a parlament alakulásának napján, egy ünnepi pillanatban ez érje, arra senki sem készülhet fel” – mondta Pásztor István.

Hozzátette, a történtek még jobban megerősítik abban a meggyőződésében, hogy mindaz, amit azok az emberek képviselnek, akik az eset „mozgatórugói voltak, köszönőviszonyban sincsenek a vajdasági magyar emberek meggyőződéseivel, és nem is lesznek soha”.

„A történtek a demokrácia felfogása szempontjából is kételyeket és kérdéseket vetnek fel az emberben” – mondta a Magyar Szónak Pásztor István.

(MTI/Kárpátalja)