Tűzszünetről egyeztetett Porosenko elnök

2014. december 5., 08:13

December 9-én kezdődő tűzszünetről egyeztek meg az ukrán kormány és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselői – jelentette be csütörtökön a kijevi elnöki hivatal.

„A fegyvernyugvás december 9-én veszi kezdetét” – írta sajtóközleményében az államfői hivatal, miután Petro Porosenko elnök egyeztetett a fegyveres erők vezetőivel.

Ha ezt tiszteletben tartják, akkor a nehézfegyverzet visszavonása is megkezdődik december 10-én” – közölték az AFP francia hírügynökséggel nevük elhallgatását kérő elnökségi források.

A tűzszünetről szóló híreket Andrej Purgin, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság első miniszterelnök-helyettese is megerősítette a RIA Novosztyi orosz hírszolgálat tájékoztatása szerint.

Igor Plotnyickij, a luhanszki szakadárok vezetője egy „szóbeli” egyezségről beszélt, kiemelve, hogy nem írtak alá semmilyen megállapodást.

Hétfőn éjjel arról számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség, hogy az ukrán hadsereg és a szakadárok által kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” képviselői többlépcsős tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely december 5-én kell életbe lépjen. Az ukrán „terrorellenes műveletek” sajtóközpontja ezzel párhuzamosan azt közölte, hogy abbamaradtak a harcok a donyecki repülőtér körül a tűzszüneti kontaktcsoport ukrán és orosz vezetőinek tárgyalásai nyomán.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)