Itt a szlovák bevásárlóturizmus

2014. december 16., 18:49

Több lett a Szlovákiából érkező vásárló a kárpátaljai, mindenekelőtt az ungvári piacokon, akik gyakorlatilag mindent felvásárolnak – írja a mukachevo.net.

A portál szerint a jelenség oka, hogy a hrivnya–euró árfolyam alakulása miatt a szlovákoknak most előnyösebb Ukrajnában vásárolni. A szomszédos ország lakói 100 euróért jelenleg majdnem kétszer annyi élelmiszerre és ruházati cikkre tehetnek szert, mint akár fél évvel ezelőtt.

Ami az élelmiszereket illeti, nemcsak a hagyományosan kelendő ukrajnai csokoládékat, cukorkákat és kekszeket veszik a határ túloldaláról érkezők, hanem az olajat, a tejet és még a kenyeret is. Változatlanul nagy a kereslet a dohányáru és a szeszesitalok iránt. Ezenkívül kelendőek a játékok, a ruházati cikkek és az építőanyagok.

A szlovákok az ICTV tévécsatorna hírműsorának tudósítása szerint autóbuszokkal érkeznek a kárpátaljai megyeszékhelyre a környező településekről. Az utasok között sok a nyugdíjas, akik saját bevallásuk szerint egyetlen út során mintegy 200 eurót tudnak megtakarítani azáltal, hogy nálunk vásárolnak be. A csatornának nyilatkozó helyi kereskedők azt mondták, örülnek a szlovák vásárlóknak, hiszen a helyi lakosság vásárlóereje számottevően csökkent.

(mukachevo.net/Kárpátalja)