Bocskor Andrea: az EU-nak erőteljesebben kell fellépnie az ukrajnai béke érdekében

2015. január 15., 19:28

Az EU-nak erőteljesebben kell fellépnie az ukrajnai béke érdekében, és segítenie kell az újonnan megválasztott ukrán parlamentet és elnököt az európai közeledés útján – hangoztatta Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) listáján mandátumot szerzett kárpátaljai képviselő az EP Ukrajnáról folytatott strasbourgi plenáris vitájában.

Az EP-képviselő irodája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy felszólalásában Bocskor Andrea kiemelte: Ukrajna az európai orientációra irányuló törekvései során súlyos belpolitikai válságba, nehéz gazdasági helyzetbe, külpolitikailag pedig elhúzódó és sok emberi áldozatot követelő orosz–ukrán katonai konfliktusba keveredett.

Adatai szerint a kelet-ukrajnai területeken zajló háború napi 5 millió euróba kerül az országnak. Ez – állapította meg – óriási tehertétel az amúgy is gyenge lábakon álló ukrán gazdaságnak. A civil lakosság számára mindez elszabadult inflációt, áremelkedést, teljesíthetetlen adóterheket és közüzemi árakat jelent. Az ukrajnaiak megélhetési szintje – tette hozzá – az európai létminimum legalsóbb szintjét sem közelíti meg.

„Nagy az emberi áldozatok és veszteségek aránya, a humanitárius katasztrófa és a létbizonytalanság azonban nem csak a Krím félszigeten és a háborús kelet-ukrajnai területeken érezhető” – mondta, és úgy vélekedett, hogy a belpolitikai válságból való kilábaláshoz a két előrehozott választáson nyertes, európai szemléletű és reformokba kezdő elnök és parlament, valamint az Európai Unió segítségnyújtása járulhat hozzá.

Bocskor Andrea szerint a gyökeres változások eléréséhez radikális intézkedések szükségesek, így például vissza kell szorítani a korrupciót, növelni kell a gazdaság tőkeellátottságát, valamint teljes mértékben be kell tartani az emberi és állampolgári jogokat. Az EP-képviselő ennek kapcsán a kisebbségi jogok betartására is figyelmeztetett, és leszögezte: „minden eszközzel törekedni kell arra, hogy Ukrajnából demokratikus európai jogállam váljék”. Ez – jegyezte meg – a civil társadalom minden polgára, így a kárpátaljai magyarság jogainak érvényesüléséhez is elengedhetetlen.

Kitért arra is, hogy az anyagi, szakértői, erkölcsi támogatás megadása mellett az EU-nak felügyelnie, ellenőriznie is kell a reformfolyamatot és az elfogadott törvények végrehajtását.

(MTI/Kárpátalja)