Kritikus a helyzet Kárpátalján az oltóanyagokkal

2015. január 15., 18:50

A megyének az oltásokhoz szükséges vakcinákkal való ellátottságáról Tetjana Micjo, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció egészségügyi főosztályának helyettes vezetője tájékoztatott – írja a Zakarpattya Online.

„A vidék lakosságának járványügyi biztonságával összefüggő egyik legaktuálisabb kérdés napjainkban változatlanul a fertőző megbetegedések megelőzése az oltások révén” – közölte az egészségügyi tisztségviselő.

„Mára Kárpátalja megyében rendkívül kritikus helyzet alakult ki, ami a régió állami költségvetésből finanszírozott immunbiológiai készítményekkel való ellátottságát illeti a kárpátaljaiak kötelező profilaktikai oltásának céljaira” – tette hozzá.

Elmondása szerint az elmúlt néhány évben a régió immunbiológiai készítményekkel való ellátottságának folyamatos romlása volt tapasztalható. Így 2010–2011-ben az ellátás a szükséglet 80-90 százalékát fedezte, 2012-ben a kétharmadát, 2013-ban a felét tette ki, tavaly pedig mindössze a 12,7 százalékát.

„Tekintettel a megye oltóanyagokkal való elégtelen és nem ütemes ellátására az Ukrvakcina Állami Vállalat részéről, az egészségügyi intézményeknek nem áll módjukban elvégezni az érintett egy éves kor alatti gyerekek oltását a tervezett mértékben tbc, diftéria, szamárköhögés és tetanusz ellen” – közölte Tetjana Micjo.

„Jelen helyzet szerint a megye egyetlen járásában sincs BCG vakcina. A szülészeti osztályokról 2014 októbere óta tuberkulózis elleni oltás nélkül bocsátják haza az újszülötteket” – jelezte a tisztségviselő.

A diftéria és tetanusz elleni vakcinák készleteinek kritikusan alacsony szintje miatt a régióban nincs lehetőség a különböző korcsoportok újraoltására sem 6, 14, 18, 23 éves és felnőtt korban.

A megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője szerint ez a helyzet nemritkán szolgál alapul a panaszokhoz az egészségügyi intézmények, a megyei egészségügyi strukturális alegységek vezetői ellen. A gyermekeik egészségéért aggódó tehetősebb szülők a megyei patikahálózaton keresztül szerzik be az oltásokhoz szükséges vakcinákat – konstatálta Tetjana Micjo a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció sajtószolgálatának tájékoztatása szerint.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)