Határozatban támogatta az ENSZ BT az ukrajnai tűzszünetet

2015. február 18., 16:45

Orosz szövegezésű határozatot fogadott el kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amelyben a testület egyhangú támogatásáról biztosította az európai közvetítéssel létrejött ukrajnai tűzszüneti megállapodást, és annak betartására szólította fel az összes felet.

A BT megerősítette, hogy „teljes mértékben elismeri Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi sérthetetlenségét”, és kifejezte „mély aggodalmát az Ukrajna keleti régiójában zajló tragikus események és erőszak miatt”.

A határozatot megelőzően röviddel a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szerve brit szövegezésű sajtónyilatkozatot fogadott el, amely minden felet a harcok haladéktalan befejezésére szólított fel.

Mark Lyall brit ENSZ-nagykövet azt hangoztatta, hogy a BT-nek „teljes szerepet” kell játszania a tűzszünet betartatásában, beleértve azt is, hogy a testület legyen kész lépéseket tenni abban az esetben, ha nem tartják be a fegyvernyugvást. Lyall sürgette, hogy Oroszország tegyen eleget a minszki tűzszüneti megállapodásban vállalt kötelezettségeinek.

Röviddel a keddi BT-határozatot megelőzően a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szerve brit szövegezésű sajtónyilatkozatot fogadott el egyhangúlag, amely minden felet az ukrajnai harcok haladéktalan befejezésére és a tűzszüneti megállapodás betartására szólított fel.

„A Biztonsági Tanács tagjai sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a tűzszünet február 15-i kihirdetése ellenére az erőszakcselekmények az elmúlt napokban is folytatódtak Kelet-Ukrajna egyes részein” – hangzott a brit szövegezésű állásfoglalás.

(MTI/hirado.hu/VV)