Március 13-án a Nagyberegi Kultúrházban is fellépett Nagy Anikó és Mészáros János Elek kettőse.

2015. március 31., 16:52

„Ez az ünnep a magyar nép, a magyar nemzet ünnepei között talán a legrangosabb és a legfényesebben csillogó. Sokan harcoltak azért 1848-ban, hogy ez így legyen, köztük Petőfi is, aki a nép szabadságáért és a világszabadságért ajánlotta az életét – hangsúlyozta az előadást megelőzően az ünnep kapcsán Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke. – Bár a szabadságharc elbukott, a szabadság magja lassan mégis kicsírázott, kivirágzott, és Magyarországon a szabad nép csodálatos dolgokat tett. Megszületett a modern Magyarország, megszületett a magyar nemzet. Bár ma szétszórva, szétvágva élünk 6 országban, itt, a Kárpát-medencében mi, magyarok, de 1848. március 15-t mindenhol együtt ünnepeljük. Ez a hatágú síp, amelyet a 6 országban élő magyarok alkotnak, akkor szól a legjobban, legszebben, akkor sikeredik igazán szépre a dal, ha minden egyes nemzetrész magyarsága hozzáteszi a sajt hangját, kultúráját, azt, amit létrehozott. Mostanában nagyon sokan igyekeznek elrontani ezt a szép dalt. Háborús helyzet van nálunk, így a legfőbb óhajunk, hogy legyen béke már, és legyen vége már.”

A március 15-hez illő dalok, nóták, a Honfoglalás, a Bánk Bán vagy a Csárdáskirálynő egy-egy dala a zsúfolásig telt nagyberegi kultúrház közönségét is közelebb vitte kicsit lélekben az ünnep mibenlétéhez, s a Nagy Anikó és Mészáros János Elek által egyénileg és párosban mutatott előadás olyan élményt nyújtott a nagyberegieknek, amelyet valószínűleg nem csak a következő március 15-ig emlegetnek majd.

S minden jelenlévő szívéhez elért Mészáros János Elek saját, az anyanyelvről, a hazáról és annak szeretetéről szóló verse is, amellyel arra igyekezett rávilágítani, hogy Isten nem véletlenül teremtett minket oda, ahová születtünk, mert ott, azon a helyen adott célt és feladatot életünknek.

Espán Margaréta