Olasz külügyminiszter: Ukrajnának autonómiát kell adnia a Donbásznak

2015. május 4., 16:51

Paolo Gentiloni erről a La Stampa című olasz lapnak adott interjújában beszélt – közölte az Ukrajinszka Pravda.

„Olaszország támogatja Kijevet, és Kijevnek teljesítenie kell a szükséges fájó gazdasági és alkotmányos reformokat, többek között autonómiát kell adnia a Donbásznak” – közölte a tárcavezető.

A miniszter jelezte azt is, hogy Olaszország az EU többi tagországának mintájára „teljes egészében bevezette a szankciókat az Orosz Föderáció ellen, bár „nagy árat fizetett érte”.

„A mi sajátosságunk abban rejlik, hogy úgy véljük, nem zárulhat be az Orosz Föderációval folytatandó dialógus ajtaja” – hangsúlyozta Gentiloni.

„Anélkül, hogy illúzióink lennének a válság előtti kapcsolatokhoz való visszatérést illetően, nyitott csatornákat kell fenntartanunk Moszkvával” – közölte.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban a sajtóban megjelent az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium egyik tisztségviselőjének kommentárja, miszerint Olaszország nem szándékozik támogatni az Európai Unió által Oroszországgal szemben az ukrajnai agresszió miatt bevezetett szankciók meghosszabbítását.

E bejelentés után az ukrán nagykövetség tiltakozott az olasz diplomatáknál, akik válaszul biztosították őket: Olaszország álláspontja ebben a kérdésben az, hogy az Orosz Föderáció elleni szankciókat a minszki megállapodás teljes körű végrehajtásához kötik, amint azt az EU 2015. március 19-én elhatározta. Az ukrán nagykövet szerint Gentiloni kész lesz megerősíteni az olasz kormánynak ezt az álláspontját Kijevben is – írja a portál.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)