Ukrajnában 167 ezer áttelepült gyermeket tartanak nyilván

2015. június 2., 17:50

A terrorellenes művelet (ATO) övezetéből mintegy 15 családi típusú gyermekotthon települt át Oroszországba – írja összeállításában a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Ruszlan Kolbasza, az ukrán gyermekvédelmi és örökbefogadási hivatal igazgatója közölte, hogy a Donyec-medencei harcok és a Krím Oroszország általi megszállása miatt 167 ezer gyermek volt kénytelen elhagyni az otthonát.

„Adataink szerint a gyerekek 167 ezren vannak. Azokról van szó, akik nyilvántartásba lettek véve a munkaügyi és a lakosság szociális védelmével foglalkozó főosztályokon. Mi azt mondjuk, hogy sok az olyan gyerek, akiknek a szülei nem fordulnak a szociális osztályokhoz, vagy akiknek nincs szükségük rá” – mondta el Kolbasza.

Megjegyezte továbbá, hogy a gyerekek egy bizonyos részét Oroszország területére szállították, de pontos számuk nem ismert.

„Azoknak a családoknak az adataival rendelkezünk, amelyeket ellenőrizni tudunk. Ezek az árva gyermekeket örökbe fogadó és nevelő családok, illetve a családi típusú gyermekotthonok. Luhanszkból és Donyeckből mintegy 15 családi típusú gyermekotthon települt át az Orosz Föderáció területére” – közölte az ukrán gyermekvédelmi és örökbefogadási hivatal igazgatója. Hozzátette: minden ilyen gyermekotthonban mintegy 5–10 gyermek nevelkedett.

A nem hivatalos adatok szerint a megszállt ukrán területeken több mint 2000 szülői felügyelettől megfosztott gyermek maradt.

Korábban az ukrán Szociálpolitikai Minisztérium közölte, hogy 1 292 834 krími és Donyec-medencei áttelepülőt tartanak nyilván.

(zn.ua/Kárpátalja)