Védelmi miniszter: 150-en haltak meg a Donyec-medencében a tűzszünet óta

2015. június 8., 20:01

Több mint 150-en vesztették életüket, köztük mintegy 50 civil a Donyec-medencében a minszki tűzszüneti megállapodás február 15-i életbe lépése óta – közölte hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter az Ukrajna–NATO Interparlamentáris Tanács kijevi ülésén.

A miniszter szavai szerint a Donyeck környéki Marjinka település elleni múlt heti támadás is mutatja, hogy a szakadárok és „orosz kurátoraik” nem szándékoznak betartani a februári minszki megállapodásban foglaltakat, továbbá akadályozzák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának munkáját.

Poltorak kijelentette, hogy április óta a szakadárok tüzérségi támadásai megduplázódtak, február 15-e óta pedig több mint négyezerszer szegték meg a tűzszünetet, amiből 120 alkalommal lakott településekre nyitottak tüzet.

Közölte, hogy a tárca információi szerint jelenleg mintegy 42 és fél ezer orosz katona és szakadár fegyveres van a Donyec-medencében. Ezek az erők csak harckocsikból 558 darabbal rendelkeznek – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is Oroszország a „fő szervezője és szponzora” a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusnak, Moszkva változatlanul szállít fegyvereket, és tart kiképzéseket a szakadároknak.

Jelenleg több mint 300 ukrán van fogságban a szakadár területeken, illetve Oroszországban, és több mint 1200 az eltűntek száma – közölte az ukrán titkosszolgálat (SZBU) adatait ismertetve az ülésen Irina Herascsenko, az ukrán parlament európai integrációs bizottságának elnöke, aki Ukrajnát képviseli a válság rendezésére létrehozott háromoldalú, Kijev–Moszkva–EBESZ összekötő csoport egyik alcsoportjában.

Szavai szerint Moszkva akadályozza a Nemzetközi Vöröskereszt bevonását az eltűntek felkutatásába és a halottak azonosításába.

Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság sajtóosztálya nyilvánosságra hozta, hogy a szakértői vizsgálat előzetes eredménye alapján szakadárok által házilag készített robbanószerkezet okozta a parti őrség kishajójának felrobbanását vasárnap az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosnál. A hajó legénysége ismeretlen tárgy által kibocsátott rádiójelet fogott. A detonáció akkor követezett be, amikor a tárgyat megpróbálták közelebb húzni a hajóhoz. A határőrség előző napi tájékoztatása szerint hét katona volt a fedélzeten, közülük ketten sérültek meg a robbanásban.

A parancsokság napi beszámolója szerint az éjjel felerősödtek a tüzérségi támadások a két megyeszékhely, Luhanszk és Donyeck között fekvő Artemivszk térségében, ahol a minszki megállapodásban tiltott, nagy kaliberű aknavetőkkel és harckocsikkal lőttek a szakadárok ukrán állásokat, illetve lakott területeket.

Hétfő délelőtt ismét kiújultak a támadások az ukrán erők ellenőrzése alatt álló Marjinka település ellen, amelyet – Jevhen Dejdej, a Kijev-1 zászlóalj koordinátorának közlése szerint – a szakadárok harckocsikkal és aknavetőkkel lőnek. Hozzátette, hogy a katonák és a támadók között közelharc is kibontakozott.

Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó hétfőn bejelentette, hogy elküldte a belügyminiszternek és a főügyésznek azoknak a bűncselekményeknek a listáját, amelyeket az ukrán oldalon harcoló Ajdar zászlóalj „önkéntesei” követtek el a kelet-ukrajnai megyében Szerhij Melnicsuk parancsnoksága alatt. Közölte, hogy a csapatban több olyan fegyveres volt, akik hivatalosan nem voltak a zászlóalj tagjai. A lajstromban emberrablás, zsarolás, kínzás, rablás, törvénytelen fegyverhasználat és egyéb bűncselekmények szerepelnek. Melnicsuk ellen, aki jelenleg parlamenti képviselő, a főügyészség eljárást indított, a honatya mentelmi jogát a múlt héten függesztette fel a kijevi törvényhozás.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)