Közel egymilliónyian veszíthetik el jogosultságukat a kedvezményekre

2015. július 10., 21:40

A kedvezmények megítélésére vonatkozó, július 1-jével életbe lépett új rend hatálya alá eső emberek közel 20 százaléka, azaz mintegy 960 ezer személy veszítheti el jogosultságát a lakbér és a közüzemi szolgáltatások díjainak törlesztésekor igénybe vehető árengedményre (szubvencióra) – jelentette a Szociálpolitikai Minisztérium sajtószolgálata Vitalij Muscsinyin miniszterhelyettesre való hivatkozással.

„Közel 4 millió 700 ezer kedvezményezettre terjed ki az új mechanizmus... Közülük a Szociálpolitikai Minisztérium becslése szerint mintegy 3 millió 713 ezer megőrzi a kedvezményét, 960 ezer pedig elveszítheti a privilégiumait – áll az UNIAN hírügynökség által idézett közleményben.

A tájékoztatás szerint a miniszterhelyettes jelezte, hogy július 1-jétől abban az esetben jár kedvezmény, ha a kedvezményezett családjának átlagos, egy személyre számított havi jövedelme az előző hat hónap bevételei alapján nem haladta meg a szociális adókedvezmény mértékét (ez 2015-ben 1710 hrivnya). A kedvezmény megszerzéséhez az érintett polgárnak idén szeptemberig kell benyújtania a jövedelemigazolását. Amennyiben jövedelme nem haladja meg az 1710 hrivnyát, az illető megszerzi a jogosultságot a kedvezményekre az elkövetkező hat hónapra, s emellett jogot nyer a szubvenció megítélésére is.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a Miniszteri Kabinet 2015. június 4-i határozatával hagyta jóvá a kedvezmények megítélésének rendjét a polgárok egyes kategóriái esetében a család átlagos havi jövedelmének kiszámításával. A kedvezmények a lakbér, a közüzemi szolgáltatások törlesztésére, sűrített gáz és tüzelő vásárlására, valamint a telefondíj ellentételezésére vehetők igénybe. Az új mechanizmus azokra terjed ki, akik a kedvezményre Ukrajna egészségvédelmi jogszabályai, a Polgári Védelmi Törvénykönyv, illetve Ukrajna törvényei A milíciáról, Az oktatásról, A könyvtárakról és a könyvtárügyről, A kultúráról, A múzeumokról és a múzeumügyről, A növények védelméről, A csernobili katasztrófa következtében megsérült polgárok státuszáról és szociális védelméről, A náci üldözések áldozatairól, A gyermekség védelméről, A háború gyermekeinek szociális védelméről, A háborús veteránok státuszáról, szociális védelmük garanciáiról, A munka veteránjainak és más idős korú polgárok szociális védelmének alapjairól Ukrajnában alapján jogosultak.

(unian.ua/Kárpátalja)