Ukrajnában két év óta először csökkentek az árak

2015. augusztus 8., 16:56

Utoljára 2013 augusztusában tapasztaltak deflációt az országban – emlékeztet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata. Ugyanakkor a portál hozzáteszi: a szezonális árcsökkenés a nyári hónapokban inkább norma, semmint kivétel.

Az Állami Statisztikai Szolgálat jelentése szerint Ukrajnában 2015 júliusában júniushoz viszonyítva 1,0 százalékkal estek a fogyasztói árak. A szolgálat jelentése szerint az év eleje óta az infláció 39,3 százalékot tesz ki, éves szinten pedig (tavaly júliushoz viszonyítva) 55,3 százalék.

Júliusban az élelmiszerek 2,2 százalékkal lettek olcsóbbak, ezen belül a tojás 5,5 százalékkal, a zöldség 21,6 százalékkal, a gyümölcsök 6,1 százalékkal. Ugyanakkor a hús 2 százalékkal, a szeszesitalok és a dohányáru 1,7 százalékkal drágult.

Legutóbb az Állami Statisztikai Szolgálat 2013 augusztusában mért deflációt havi szinten, akkor az árak 0,7 százalékkal estek vissza.

Miután Ukrajnában az élelmiszerek teszik ki annak a termékkosárnak a nagyobbik részét, amelynek alapján az Állami Statisztikai Szolgálat az inflációt méri, a nyári hónapokban gyakran tapasztalható defláció a zöldségek és gyümölcsök szezonális árainak csökkenése miatt – jegyzi meg a Dzerkalo Tizsnya.

(zn.ua/Kárpátalja)