Az EU bírálta az EBESZ páncélosai ellen elkövetett donyecki támadást

2015. augusztus 11., 08:22

Bírálta az Európai Unió hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek páncélozott járművei elleni donyecki támadást.

„Elfogadhatatlan, hogy tegnap Donyeckben felgyújtották az EBESZ megfigyelő missziójának gépkocsiját” – fogalmazott az EU külügyi szóvivője egy közleményében. A szóvivő felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy biztosítsák a megfigyelők szabad mozgását és biztonságát „Ukrajna egész területén”. A megfigyelő missziónak kulcsfontosságú szerepe van a minszki megállapodás végrehajtásának ellenőrzésében – hangsúlyozta.

Előző nap a konfliktust megfigyelő EBESZ-misszió által igénybe vett donyecki szálloda parkolójában felgyújtották a megfigyelők négy gépkocsiját.

Az EBESZ „bűncselekménynek” nevezte, hogy „a Donyecket ténylegesen ellenőrzők” felgyújtották a járműveit, utalva ezzel arra, hogy a kelet-ukrajnai szakadárokat tartja felelősnek a történtekért.

„Rendkívül fontos, hogy valamennyi fél tiszteletben tartsa a tűzszünetet” – hangsúlyozta Petro Porosenko ukrán elnök, aki hétfőn sürgős konzultációkat szorgalmazott Párizzsal, Berlinnel és Moszkvával a kelet-ukrajnai helyzet „veszélyes kiélesedése” miatt, amelyben Kijev szerint a lázadók harckocsikat és tüzérséget is bevetnek.

Kelet-Ukrajnában, ahol tizenhat hónap alatt 6800 ember halt meg a konfliktusban, az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak, a februárban aláírt tűzszünet ellenére nehézfegyvereket is bevetettek a harcokban.

(MTI/Kárpátalja)