Az ukránok 47 százaléka szerint igazolható a bűnözők feletti önbíráskodás

2015. augusztus 11., 16:05

Az ukránok többsége nem áll készen a tiltakozó akciókban való részvételre, de 47 százalékuk ilyen vagy olyan mértékben igazolhatónak tartja az önbíráskodás eseteit – derül ki a Demokratikus Kezdeményezés Alap és a Razumkov Központ közös felméréséből, melyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A megkérdezettek közel 96 százaléka érzékelte a pénzügyi-gazdasági válság hatásait, s csupán 2,3 százalékuk nem.

Ugyanakkor mindössze 18 százalék azok aránya, akik készek részt venni az esetleges tiltakozó akciókban, 67 százalékuk nem tervezi ezt.

Viszont az ukránok 28 százaléka arra számít, hogy városaikban vagy falvaikban lehetségesek tömeges tiltakozó megmozdulások (egy januári felmérés alapján akkor 43 százalékuk állt készen a tiltakozásokban való részvételre.

A legerősebb proteszthangulatot a központi (38%), a keleti (30%) és a nyugati (28%)régiókban mérték Ukrajnában.

A megkérdezettek 12 százaléka véli úgy, hogy „az önbíráskodás a bűnözők megbüntetésének egyetlen módja”, míg további 35 százalékuk kész igazolni ezt az eljárást „bizonyos esetekben”. A megkérdezettek 46 százaléka utasította el kategorikusan az önbíráskodást.

A felmérést 2015. július 22–27-én végezték 2011, 18 évesnél idősebb válaszadó bevonásával Ukrajna teljes területén a megszállt Krím és a Donyec-medence egy részének kivételével.

Az elméleti hibahatár 2,3 százalék.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)