Beregszászi gyerekek üdültek Gyermelyen

2015. augusztus 17., 14:01

A Komárom-Esztergom megyei Gyermely és Beregszász Megyei Jogú Város között mindössze néhány évre nyúlnak vissza a baráti és testvérvárosi kapcsolatok.

A települések kezdetben önkormányzati síkon ismerkedtek egymással, de mára ez már túlmutat a hivatalos barátságon. Gyermely város lakosai testvérként, baráti szeretettel hívják és fogadják a beregszásziakat különböző rendezvényeiken. Így van ez a gyermekek számára minden évben megszervezett labdarúgó edzőtábor és a vele egy időben zajló kiegészítő programok esetében is.

Az egyre szorosabb testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően idén nyáron Beregszászból 30 diáknak (fiúknak, lányoknak vegyesen, de zömében a 2003–2004-es születésű ifjú labdarúgóknak) adódott lehetősége öt napot eltölteni Gyermelyen, a Foci Dzsemborin és a vele párhuzamosan megrendezett kreatív táborban.

A táborok augusztus 3–7. között kerültek megrendezésre Gyermely Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően. A dzsemborin a helyi focisták mellett hagyományosan határon túli baráti települések utánpótláskorú labdarúgói is részt vettek. Az edzéseket magasan képzett és szakmailag elismert edzők tartották. Az erőnléti és technikai foglalkozásokon a vendégcsapatok szakemberei is tevékenyen részt vettek. Az edzéseket a jó hangulatú, kellemes időtöltés jellemezte. A közösség-összetartó és csapatépítő tréningek alkalmával új, hosszú távú baráti kapcsolatok szövődtek. Az edzői stábnak a napi két tréningnek köszönhetően bőven nyílt alkalma a szakmai tapasztalatcserére.

A játékos, de kemény edzéseken kívül jutott idő a kikapcsolódásra is: a délelőtti és délutáni foglalkozásokat követően színes szórakoztató programok várták a fiatalokat. A tábor nyitónapjának fő attrakciójaként a Republic Football Club mérte össze játékerejét a felvidéki Kürti Borászok és a Gyermelyi Öregfiúk csapatával.

A tábor programjában egésznapos kirándulás is szerepelt. Az utolsó előtti nap az iskola udvarán búcsú-szalonnasütéssel tették még meghittebbé, családiasabbá és emlékezetesebbé az ott eltöltött kellemesen fárasztó napokat.

„Amikor 2012-ben aláírtuk a testvérvárosi együttműködési szándéknyilatkozatot, annak egyik fő alappillére az volt, hogy elsősorban az ifjúságra figyeljünk, és megkeressük azokat a területeket, amelyeken a fiatalok megtalálják a közös kapcsolódási pontokat. Így gyerekeink, a kürtiek és a beregszásziak megismerkedhetnek egymással, hogy a későbbiekben — amikor mi már nem leszünk — ápolni tudják ezeket a kapcsolatokat. Lehetnek köztünk határok, de lelkileg összetartozunk, és ha szorosan megfogjuk egymás kezét, akkor biztos, hogy kapcsolataink mindenen átívelnek” — mondta Kókai Rita, Gyermely polgármestere az Ér TV-nek adott interjújában.

A polgármester asszony külön kiemelte, hogy az idei tábor abból a szempontból különleges, hogy beregszászi diákokat is köszönthettek soraikban.

(beregszasz.com.ua/VV)