Skirjak: a rendőrség 38 ezer munkatársát bocsátották el

2015. szeptember 10., 18:40

Az Avtomajdannak a belügyminiszter menesztését követelő tüntetése alatt Zorjan Skirjak, a tárcavezető tanácsadója közölte, hogy a rendőrség 38 ezer munkatársát bocsátották el Arszen Avakov minisztersége alatt – jelentette csütörtökön a BBC Ukrainára hivatkozva az UNIAN hírügynökség.

Skirjak hozzátette, hogy a rendőrök egy jelentős részét esküszegésért menesztették. Elhangzott továbbá, a rendőrség már november 7-én megszűnik létezni. A milíciát a „megújult nemzeti rendőrség” váltja fel.

A belügyminiszter tanácsadója ezzel válaszolt az Avtomajdan mintegy 50 aktivistájának bírálataira, akik Avakov és Viktor Sokin legfőbb ügyész menesztését követelték a Belügyminisztérium kijevi épülete előtt rendezett tüntetésen.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a kormány szeptember 2-i ülésén döntött a nemzeti rendőrség létrehozásáról azt követően, hogy a parlament július 2-án elfogadta az új testület működését szabályozó törvényt, amelyet Petro Porosenko elnök augusztus 2-án írt alá. Arszenyij Jacenyuk a szeptember 2-i ülésen kijelentette, hogy mind az idei, mind a jövő évi költségvetésben biztosítani szükséges a forrásokat ahhoz, hogy „az új rendőrök kimenjenek az utcákra és védjék a polgárokat”.

(unian.ua/bbc.com/Kárpátalja)