Felfegyverzett migránsok támadták meg a röszkei átkelőt

2015. szeptember 16., 20:20

Felfegyverzett migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt szerda délután, bedöntötték a kerítést, a helyszínen rendőrök tartják vissza a magyar területre betörni próbálókat – közölte a délután fél hatkor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán elmondta: több száz migráns negyed négykor botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadt a rendőrökre, kövekkel, vizespalackokkal dobálta őket. Bedöntötték azt a kerítést, amely éjszakára lezárja a határátkelőhely területét.

A rendőrök órák óta testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget - tette hozzá. „Az elmúlt napokban sokat kértük az országon átutazni kívánókat, hogy tartsák be az alapvető szabályokat” – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Kovács Zoltán szerint úgy tűnik, szerdán délután valami átszakadt, s látszik, nem békés tömegről van szó, hanem kimondottan olyanokról, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak jönni.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta, a rendőrség minden törvényes eszközzel szavatolni fogja Magyarország biztonságát. Közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták.

A támadás előtt a migránsok ultimátumot intéztek a rendőrséghez, azt követelték, engedjék be őket magyar területre, egyébként erőszakot fognak alkalmazni. A főtanácsadó kijelentette, a magyar rendőrség semmilyen ultimátumnak nem enged.

„A rendőrség higgadtan reagált, könnygázt és vízágyút alkalmazott a támadás visszaveréséhez” – mondta Bakondi György. A főtanácsadó megjegyezte: nem látszik, hogy a tömeghez mások is csatlakoznának, de az sem, hogy a szerb rendőrség bármit is tenne, noha a migránsok a szomszédos ország területén vannak.

(MTI)