Oroszország továbbra sem hajlandó elfelejteni az ukrán adósságot

2015. szeptember 18., 09:26

Oroszország kormányának változatlan az álláspontja az ukrán államadóssággal kapcsolatban, elvárják, hogy Kijev határidőre tegyen eleget 2013 decemberében vállalt pénzügyi kötelezettségeinek, ami idén decemberben válik esedékessé – jelentette az orosz kormány sajtószolgálatának tájékoztatása alapján a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Orosz részről ezen-kívül úgy tartják, Ukrajnának előnyösebb volna azonnal visszafizetni az adósságot, mivel egy esetleges államcsőd esetén Moszkva szerint nemcsak a perköltséget kell majd megfizetnie, hanem a késedelmes fizetésért felszámított büntetőkamatot is.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, augusztusban Ukrajnának sikerült megállapodnia külföldi hitelezőivel az ukrán államadósság egy részének átütemezéséről illetve eltörléséről. Ezt követően a Nemzetközi Valutaalap részéről azt ígérték, hogy megállapítják az Oroszországgal szemben fennálló ukrán adósság besorolását. Az IMF ugyanis még nem döntött arról, hogy az Oroszországgal szembeni 3 milliárd dolláros ukrán államadósságot a „hivatalos” vagy a magánszektorhoz tartozónak tekinti-e. A portál szerint az orosz adósság kérdése azért válhat fontossá a jövőben, mivel az IMF szabályzata tiltja számára olyan országok finanszírozását, amelyek fizetésképtelenséget jelentenek a „hivatalos szektorban” felvett hitel kapcsán.

A Dzerkalo Tizsnya ugyanakkor felidézi, hogy Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója júniusban kijelentette, a Valutaalap fizetésképtelenség esetén is finanszírozni fogja Ukrajnát a lejárt tartozások hitelezésének politikájával összhangban.

(zn.ua/Kárpátalja)