Két éven belül jönnek a magánvonatok

2015. október 24., 14:50

Ukrajnában a tervek szerint két éven belül magánszolgáltatók is bekapcsolódhatnának a vasúti személyszállításba – jelentette az Ekonomicsna Pravda Andrij Pivovarszkij infrastrukturális miniszterre hivatkozva.

„Európai partnereinkkel közösen kidolgoztuk az új vasúti törvényt, amely liberalizálná a vasúti szállítást. Az infrastruktúra az állam kezében maradna, de két éven belül hozzáférést biztosítanánk a magánszektornak a személyszállításhoz. Valamennyi szolgáltató egyenlő és korlátlan hozzáféréssel rendelkezne az infrastruktúrához” – jelezte a tárcavezető.

Pivovarszkij szavai szerint a minisztérium bevezeti a szociális tarifa fogalmát.

„A kormány megkezdte a költségvetési decentralizációt. A helyi költségvetések 40 százalékos többlettel rendelkeznek, ami több tízmillió hrivnyát jelent. Amennyiben egy bizonyos régió vasúti személyszállítással kíván rendelkezni, például a Kijev–Zsitomir vonalon, ám a helyi lakosság nem tudja megfizetni a viteldíjat, a helyhatósági szervek saját forrásaikból megállapodhatnak az UZ-vel (az Ukrzaliznicjával, az állami vasúttársasággal – a szerk.) a részleges kompenzációról. A helyi hatóságok már készen állnak erre” – jelezte a miniszter.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)