Továbbra is parázslik a tőzeg Kijev környékén

2015. október 24., 15:24

Változatlanul parázslik a tőzeg Kijev megye nyolc járásában 16 helyszínen, összesen 102 hektáron – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) szombat reggeli közleménye alapján.

A szolgálat adatai szerint 387 tűzoltó és 104 műszaki egység dolgozik az oltáson a nap 24 órájában.

Parázslik a tőzeg egyebek mellett a Kijev-Szvjatosini járásban Bilohorodka községben; a Vishorodi járásban Demigyiv község közelében, illetve Demigyiv és Szavenki községekben; ezen kívül a Borogyankai járásban Babinci, Nova Hreblja, Beresztyanka, Pilipovicsi falvakban. Ugyancsak parázslanak a tőzegrétegek az Ivankivi járásban Hornosztajpil és Zaprutka falvakban; a Brovari járásban Kulazsenci, Puhivka, Bobrik községekben; az Obuhivi járásban Romanyivka faluban; a Boriszpili járásban Sztare községben; a Barisivkai járásban Berezany város környékén.

A DSZNSZ jelentéséből kitűnik, hogy a háttérsugárzás Kijevben és Kijev megyében sehol sem haladja meg a határértéket, s átlagosan 11-13 mikroröntgent tesz ki óránként (a háttérsugárzás még biztonságos határértéke 30 mikroröntgen óránként).

A tűzoltók minden erőfeszítése ellenére a tőzeg immár második hete parázslik a térségben. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, október 19-én a szennyező anyagok koncentrációja a levegőben a megye egyes járásaiban néhány esetben meghaladta a megengedett értékeket. Akkor Kijev megye 11 járásában, 24 helyszínen, 122 hektár területen igyekeztek megszüntetni a tőzeg parázslását a szakszolgálatok.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a füst szeptember első napjaiban is gondot okozott Kijevben, miután a főváros 30 kilométeres körzetében több helyen lángra kapott a száraz növényzet. A szmog miatt akkor néhány napra fel kellett függeszteni a tanítást az iskolákban.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)