Poltorak: a tervek szerint folytatódik a fegyverzet visszavonása az ATO-ban

2015. október 28., 19:54

Az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták a tervek szerint folytatják a fegyverzet visszavonását a demarkációs vonal mentén – idézi az UNIAN hírügynökség a Harkivban a sajtónak nyilatkozó Sztepan Poltorak ukrán védelmi minisztert.

„Minden a terveknek megfelelően, a menetrend szerint halad. Ma három szektorban kezdődött meg a tüzérségi rendszerek visszavonása” – közölte.

A miniszter szavai szerint a fegyverzetek visszavonásának jelenlegi szakasza három napot vesz majd igénybe.

Poltorak elmondta: döntéseiben a Védelmi Minisztérium a felderítés és az EBESZ információit egyaránt figyelembe veszi. „Jelen helyzet szerint a terroristák visszavonják a döntő többségét azoknak az eszközöknek, amelyekre a megállapodások vonatkoznak. A fegyverzet-visszavonási feladatokat a demarkációs vonal teljes hosszában végrehajtjuk, s az esetek többségében a terrorista csoportok is. Ha kérdéseink merülnek fel, az EBESZ-hez fordulunk, akik ellenőrzik a vitás eseteket, s intézkedéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy a visszavonás a másik fél részéről is megtörténjen” – közölte.

A miniszter jelezte, hogy a fegyverzet-visszavonás jelenlegi szakaszának a minszki megállapodások értelmében november 12-ig be kell fejeződnie.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a terrorellenes művelet (ATO) övezetében a szembenálló felek október 28-án megkezdték a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi eszközök visszavonását.

(unian.ua/Kárpátalja)