Amerikai nagykövet: Korrupt ügyészeket védelmez a Legfőbb Ügyészség

2015. október 30., 17:32

Geoffrey Pyatt szerint az ukrán Legfőbb Ügyészségnek (GPU) be kellene szüntetnie a reformok aláásását, a korrupt ügyészek védelmezését, a megvesztegetések, összeesküvések és politikai alkuk kivizsgálásának akadályozását. Az Egyesült Államok nagykövete erről az USA–Ukrajna üzleti tanács kijevi ülésének megnyitóján beszélt – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az amerikai diplomata jelezte, hogy országa támogatja egy olyan hatékony Legfőbb Ügyészség létrehozását, amelyre az ukrán polgárok rábízhatnák jogaik védelmét. A nagykövet ismételten támogatásáról biztosította David Szakvarelidzét és Vitalij Kaszjkót, a legfőbb ügyész helyetteseit, „akik egy független főellenőr kinevezésén dolgoznak a Legfőbb Ügyészségen belüli korrupt személyek elleni vizsgálatok lefolytatása és bírósági eljárás alá vonásuk céljából.

„Riasztó jelzések voltak Kaszjko e heti sajtónyilatkozatai arról, hogy rá és más reformátorokra a GPU-n belül erős nyomás nehezedik. Ez annak a jele, hogy ebben a fontos intézményben súlyos harcok folynak a régi és az új Ukrajna között” – mutatott rá az amerikai nagykövet.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy Viktor Sokin legfőbb ügyész megtagadta a vízumliberalizációs cselekvési terv GPU-t érintő rendelkezéseinek végrehajtását, ami meghiúsíthatja a vízummentesség megadását Ukrajnának az Európai Unió részéről. Ugyanakkor Jan Tombinski ukrajnai EU-nagykövet az ukrán Külügyminisztériumhoz eljuttatott levelében minap „Sokin négyesének” leváltását követelte – ezeknek a személyeknek a feladata volna jelölteket állítani a Speciális Korrupcióellenes Ügyészség közigazgatási tisztségeire – írja a portál.

(pravda.com.ua/ eurointegration.com.ua/Kárpátalja)