Kárpátalja megye vezetőivel találkozott Czunyiné Bertalan Judit Ungváron

2015. november 12., 08:03

A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás és a magyar–ukrán oktatási együttműködés kérdéseit tekintette át Kárpátalja megye vezetőivel Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára szerdán Ungváron.

Kétnapos kárpátaljai látogatásának zárónapján Czunyiné Bertalan Juditot hivatalában fogadta Hennagyij Moszkal, a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye kormányzója. A megbeszélésen, amelyen jelen volt Hanna Szopkova, a megyei oktatási főosztály helyettes vezetője, a köznevelésért felelős államtitkár szóba hozta: a kárpátaljai magyar iskolák végzőseit hátrányosan érinti, hogy magyar nyelvből nem tehetnek emelt szintű érettségit a független vizsgaközpontokban. Vendéglátóit arra kérte, járjanak közben az ukrán oktatási minisztériumnál a probléma megoldása érdekében még a mostani tanév lezárulásáig.

Czunyiné Bertalan Judit köszönetét fejezte ki a kárpátaljai megyei oktatási hatóságnak azért a segítségért, amelyet a magyart idegen nyelvként oktató kárpátaljai ukrán iskolák számára EMMI-támogatással készült tankönyvek hivatalos engedélyeztetéséhez nyújtottak. Az ukrán félnek együttműködést ajánlott – a magyar módszertani tapasztalatok megosztásával – a tankönyvek közös fejlesztése és engedélyeztetése terén. Örvendetesnek nevezte, hogy Kárpátalja számos ukrán tannyelvű iskolájában elkezdődött a magyar mint idegen nyelv szabad választáson alapuló oktatása, amit Magyarország támogat. Ennek kapcsán hangsúlyozta: „a magyar állam támogató jelenléte Kárpátalján nem csak a magyar közösséget, hanem az egész régiót erősíti”.

Hennagyij Moszkal kifejtette: Kárpátalján jelentős igény mutatkozik a magyar nyelv tanulása iránt, ami egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a magyarországi felsőoktatási intézményekben továbbtanulni szándékozó ukrán diákok nyelvi előkészítő nélkül, megfelelő nyelvtudással vághassanak neki tanulmányaiknak. Hozzátette: a megye vezetése támogatja a magyarnyelvoktatást az ukrán iskolákban. Örvendetesnek mondta, hogy a magyar nyelv oktatása olyan hegyvidéki járások iskoláiban is elkezdődött, ahol nem élnek jelentős számban magyarok. A kormányzó kiemelte: a Kárpátalja megyei államhatalom nyitott az együttműködésre Magyarországgal az oktatás terén is.

Czunyiné Bertalan Judit külön megbeszélést folytatott Volodimir Csubirkóval, a Kárpátaljai Megyei Tanács (közgyűlés) elnökével, aki köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért a sokrétű segítségért, amit Kárpátaljának és Ukrajnának nyújtott és nyújt a háborús helyzetben, külön kiemelve a 20 sebesült ukrán katona magyarországi gyógykezelését és a háborús övezetben élő 800 gyermek nyári üdültetését. Az államtitkár felvetésére reagálva a kárpátaljai politikus megígérte, hogy közbenjár az ukrán oktatási minisztériumnál a két ország diákjait érintő vizsgaekvivalencia rendezetlen ügyének megoldása érdekében.

A köznevelésért felelős államtitkár Ungváron felkereste a 2. számú ukrán tannyelvű iskolát, amelyben Kárpátalján elsőként kezdték el a magyar hivatalos tantárgyként való oktatását, és ünnepélyes keretek közt tankönyveket adott át a magyar nyelvet tanuló több mint 40 ötödik osztályos tanulónak. A látogatás során az ungvári magyar főkonzulátus megállapodást írt alá a tanintézettel a magyar szaktanterem magyarországi támogatással történő felújításáról.

Délelőtt Czunyiné Bertalan Judit a Munkácshoz közeli, vegyes ajkú Beregrákos község magyar tannyelvű iskolájába látogatott, és az oktatás feltételeiről tájékozódott.

(MTI/Kárpátalja)