Engedélyezné a parlament az apai név megváltoztatását

2016. június 1., 16:11

Ukrajna Legfelső Tanácsa elfogadta első olvasatban a Polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) benyújtott 2018. számú módosító indítványt, amely biztosítaná az ország polgárai számára a lehetőséget, hogy a jövőben ne csak a vezeték- és keresztnevüket, hanem az apai nevüket is szabadon megváltoztathassák – jelentette szerdán a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

A tervezetre 234 honatya szavazott igennel. Az indítvány beterjesztőinek indoklása szerint a Ptk. módosításával Ukrajna eleget tesz az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2013. május 16-án a Harnaga kontra Ukrajna ügyben hozott határozatának.

Nemzetközi politikai következményekkel járhat, amennyiben Ukrajna nem hajtja végre az európai bíróság határozatát – emlékeztettek a törvénytervezet alkotói.

Csak az EJEB határozata vette rá az ukrán hatalmat, hogy az emberi jogokra gondoljon – jegyzi meg az esettel kapcsolatban a DT.

A lap emlékeztet, a 2015. évi adatok alapján Ukrajna változatlanul az élmezőnyhöz tartozik az EJEB által tárgyalt ügyek számát tekintve. A kis híján 65 ezer kereset 21,4 százalékát a polgárok nyújtották be az ukrán állam ellen. A második Oroszország 14, 3 százalékos mutatóval, a harmadik helyen Törökország áll (13 %).

(zn.ua/Kárpátalja)