Kínzással vádolja az ENSZ az ukrán hatóságokat és az oroszbarát szakadárokat

2016. június 3., 21:25

Egyszerre vádolta kínzással az ukrán hatóságokat és az oroszbarát szakadárokat az ENSZ a témáról pénteken közzétett jelentésében.

„A fegyveres csoportok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken mindennaposak a rejtélyes eltűnések, önkényes fogva tartások, kínzások és a könyörtelen bánásmód, de ugyanez jellemzi a kormány felügyelete alatt álló térségeket is” – mutatott rá az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

A több mint két éve tartó ukrajnai konfliktusról szóló 53 oldalas dokumentum élesen bírálta a kijevi hatóságok és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) eljárásait.

„Az ukrán hatóságok által a fegyveres konfliktussal kapcsolatban őrizetbe vett embereket kínozzák, rosszul bánnak velük, és rendszeresen megsértik a tisztességes eljáráshoz és ügyük pártatlan elbírálásához való jogukat is” – húzta alá a jelentés.
„Az ukrán hatóságok gyakran vétenek az egyenlő bánásmód elve ellen, és politikájukkal teljesen vagy részlegesen korlátozzák a konfliktuszónákban élők alapvető, illetve társadalmi-gazdasági jogait” – tette hozzá.

A kínzások megelőzéséért munkálkodó ENSZ-küldöttség májusban felfüggesztette ukrajnai látogatását, miután az ukrán kormány megtagadta tőle a hozzáférést több fogdához.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)