Holozsai Eszter a londoni Cadogan Hallban koncertezhet

2016. június 4., 10:53

Június 3-án került megrendezésre a Duna Televízió Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorának fináléja. A 2016-os Virtuózok három korcsoportgyőztese, akik a főnyereményért küzdhettek meg Holozsai Eszter (fuvola), Kökény Tamás (nagybőgő) és Váradi Gyula (hegedű) voltak. Azt, hogy ki nyeri meg a verseny fődíját, teljes mértékben a nézőközönségre bízták: sms-ben és a műsor ingyenes, letölthető applikációján keresztül is lehetett támogatni a versenyzőket.

A kárpátaljai Holozsai Eszter mindig egy történetet mutat be fuvolajátékával, minden darabja mellé kitalál egy mesét, amit a zsűri véleménye szerint a tehetséges kislány tökéletesen át is tud adni, s mindig egy varázslatos világba repíti azokat, akik hallgatják. Eszter első körben Aram Hacsaturján Keringőjével indult, melyben egy kék ruhás hölgyről „mesélt”, akit fel akarnak kérni táncolni egy bálban.

„Eszterkém, a kezdetektől egyike vagy a nagy kedvenceimnek. Hihetetlen táncokban látod a világot. Most ebben a táncban mutattál egy olyan tulajdonságot, amit eddig nem: a szenvedélyt. Az, hogy ezt ilyen korban ilyen szenvedélyesen és magával ragadóan adtad elő, az külön öröm volt számomra. Sokszor elmondtam, hogy nem tudsz hibázni és hogy csodálatos a hangod. Gratulálok és továbbra is itt maradsz a szívemben” – dicsérte elismerően Esztert Batta András, Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár.

„Drága Eszter, ez a zene színháza, mi látjuk a tündéreket, látjuk a manókat, az érzelmeiket, az eseményeket. Minden hangodról látszik, hogy mit szeretnél mondani, s ez az előadóművészet lényege. Azt kívánom neked a pályád során, hogy amikor felnősz, akkor is tartsd meg azt a képességedet, hogy látod a manókat, látod a tündéreket, és tudod láttatni velünk” – hangzott Kesselyák Attila karmester, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész jókívánsága.

A kárpátaljai tehetség másodjára John Williams Jarrod Radnich című művét, a Harry Potter egyik filmzenéjét adta elő, mellyel egy mesebeli világba röpítette el a nézőket és a zsűrit, s mindenki maga elé képzelhette a főhős híres hófehér baglyát, Hedwiget.

„Olyan vagy, mintha egy meséből léptél volna ki. Rengeteget tudsz mondani az embereknek, egyszerűen örömet sugárzol. Gratulálok, örülök, hogy látlak” – hangzott Némethy Attila zongoraművész véleménye Eszter második produkciójáról.

Szenthelyi Miklós, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a következőket mondta el a kárpátaljai kislány előadásáról: „Eszter megint egy kisebb csodát hozott létre azzal, hogy újra felidézett nekünk egy varázslatos világot.”

A nézőközönség véleménye alapján a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor győztese Kökény Tamás nagybőgős lett, nyereménye havi 1 millió forint, ezenkívül koncertet adhat a New York-i Carnegie Hallban.

A kárpátaljai Holozsai Eszter, aki korcsoportgyőztes lett a kicsik között, havi 500 ezer forintot kap majd egy éven át, valamint a londoni Cadogan Hallban is megmutathatja csodálatos tehetségét.

Váradi Gyula, aki a nagyok csoportjában végzett az élen, a havi 500 ezer forinton kívül szintén meghívást kapott egy külföldi koncertre: a berlini filharmónia termében varázsolhatja el hegedűjátékával a nézőket.

„Egyszer már elmondtam, de szerintem nem lehet elégszer elmondani, hogy ez a műsor fényesen bizonyította, hogy a magyar zenei tehetség egy kifogyhatatlan csoda, s azzal, hogy most hozzánk csatlakoztak az úgynevezett határon túli magyar testvéreink, nyugodtan mondhatom, hogy ez tovább erősítette a magyar zenei tálentumot” – fejtette ki véleményét az estéről Szenthelyi Miklós, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész.

(VV)