Tovább csökkent a Porosenkóval elégedettek aránya

2016. június 4., 13:34

A Petro Porosenko elnök tevékenységének lakossági megítélését kifejező index hivatali idejének elmúlt két éve alatt a felére csökkent – közölte az Ukrajinszka Pravda a TNS Online Track felmérésének eredményeit ismertetve.

A felmérés értelmében 2014 júliusa óta tart az államfővel való elégedettség fokozatos, lassú csökkenése. A TNS emlékeztet, hogy elnökségének első hónapjaiban (2014 júliusi adatok) Porosenko tevékenységét meglehetősen magasra értékelték, az indexe 46,8 pont volt, s 2014 végéig nem zuhant 40 pont alá. A második évben, 2015-ben mintegy 8 pontot esett az államfő indexe. Porosenkónak 2016 januárjában 29,4 pontot mértek a szociológusok, 2016 májusában pedig 24,1-et, de áprilisban volt már 23,6 pont is az elégedettségi indexe.

Miután elfoglalta az elnöki hivatalt, 2014 júliusában a megkérdezettek több mint egyharmada (37 %) elégedett volt az államfő munkájával, míg azok aránya, akik elégtelenre értékelték a tevékenységét, 36 százalék volt.

Porosenkónak az elnöki hivatalban eltöltött két éve során az elégedetlenek aránya 33 százalékkal 69 százalékra nőtt, míg azoké, akik elégedettek teljesítményével, 28 százalékkal csökkent, s 2016 májusában mindössze 9 százalékot tett ki.

Ami a Porosenko tevékenységének regionális megítélését illeti, a 2016 májusi állapot szerint az ország keleti régiójában elégedetlenek a legtöbben az elnökkel (az inkább elégedetlenek és a teljesen elégedetlenek aránya összesen 72 százalék), azok pedig, akik kielégítőnek tartják az államfő tevékenységét, Kijev lakói között vannak a legtöbben (az inkább elégedettek és a teljesen elégedettek együttes aránya 17 %).

Összességében elmondható, hogy az elnökkel való elégedettség indexének minden jelentősebb esése az országban bekövetkezett negatív fejleményeket tükrözte: a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződését, a közüzemi szolgáltatások díjainak emelkedését, a dollárárfolyam növekedését, az uniós vízummentesség megadásának bizonytalanságát stb.

A vizsgálatot online felmérés módszerével végezték május 14–19. között. A felmérés az ország egész területére kiterjedt a Krím kivételével, a megkérdezettek a 18–55 éves városi lakosság köréből kerültek ki.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)