Harkiv megyében letartóztatták a halálos alkoholszurrogátum előállítóit

2016. szeptember 30., 09:01

A rendfenntartók több mint négy tonna ipari alkohol mellett a szurrogátum előállításához szükséges berendezéseket is lefoglalták – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A múlt heti Harkiv megyei mérgezést okozó alkoholszurrogátum előállításának szervezőjét és három tettestársát az Ukrán Biztonsági Szolgálat Alfa különleges egysége és a harkivi ügyészség munkatársai tartóztatták le.

„Öt napon át dolgoztunk szünet nélkül. A műveletben részt vett a Harkiv megyei adórendőrség teljes állománya, mintegy 100 fő” – közölte Szerhij Bilan, az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) vezetőjének első helyettese a Facebookon.

Bilan elmondása szerint több mint négy tonna ipari szesz mellett a szurrogátum előállításához szükséges berendezéseket is lefoglalták.

Jelenleg a DFSZ igyekszik felderíteni a csatornákat, amelyeken keresztül az országba érkezett a szesz, valamint azokat az értékesítési helyeket is, amelyekre eljuthatott a szurrogátum.

Az Ukrajinszka Pravda az Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat tájékoztatása nyomán közölte, hogy tovább nőtt az alkoholszurrogátumok általi mérgezésben elhunytak száma Ukrajnában. Így a szeptember 29. délutáni állapot szerint Harkiv megyéből 58 mérgezéses esetet jelentettek, közülük 25-en meghaltak. Ezen kívül halálos kimenetelű mérgezéses esetekről számoltak be a Donyeck megyei Liman városából, Mikolajiv megyéből és Luhanszkból is.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)