Mikulás-ünnepség az ungvári folkkocsmában

2016. december 12., 13:09

December 8-án a Váralja kávézó kapui ismét megnyíltak a már rendszeressé váló hagyományőrző folkkocsma rendezvény előtt. A szervezők a mostani alkalommal igazi Mikulás-esti mulatságot rendeztek. Az ünnepség fővendége maga a Mikulás volt.

A rendezvény elején a Sodró együttes adott egy kisebb Mikulás-váró koncertet, majd megkezdődött a nagyszakállút hívogató táncház. A havasalföldi táncokkal induló mulatságot Rozsályi Dániel, a Debreceni Népi Együttes táncosa, a Hortobágy együttes tánckarvezetője tartotta. A Mikulást hívogató táncokat követően megérkezett az őszszakállú piros puttonyos, aki édességgel jutalmazta a jelenlévőket. A közös táncot követően a Mikulás is táncra perdült, és egy szatmári verbunkot – amolyan komótos módon – járt el.

Az est egyik kiemelkedő pontja volt a krampusz szépségverseny, hiszen az őszszakállú azért járt be ilyen hosszú utat és tért be az ungvári kis folkrendezvényre, mert a nehéz puttonyában rejlő sok ajándék szétosztásához segítő krampuszokat keresett. A rendezvényen szebbnél szebb leánykák várták, hogy a Mikulásnak megmutathassák rátermettségüket a nemes feladatra. Az éneket, táncot és erőpróbát követően az őszszakállú nehezen, de meghozta döntését. Két hölgyet választott a komoly feladatra: Kovács Líviát és Mitru Barbarát. Így a Mikulás elégedetten és boldogan indult tovább két szép segítő társával. 

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke elmondta, hogy a második évadja működő folkkocsma Ungváron, a helyi szórványmagyarságot szólítja meg. „Ez egy kiszámítható, havonta megrendezett rendezvény, amely a magyar kulturális élet  kiválóságait vonultatja fel. Az elnök köszönetét fejezte ki a Sodró együttesnek, hogy ezt a színvonalas rendezvényt havonta igyekeznek életre hívni.

A rendezvény valóban igyekszik a kárpátaljai kiválóságok mellett az anyaországi és Kárpát-medencei népzenei és néptáncélet legjobbjait bemutatni. Fellépett ugyanis már többek között Pál István Szalonna és bandája, a Debreceni Népi Együttes táncosai, a Bakator zenekar művészei, valamint a Hortobágy Népi Együttes vezetője. De a szervezők igyekeznek mindig érdekessé tenni az egyre híresebb rendezvényt.

Váradi Enikő, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy legközelebb februárban várnak minden érdeklődőt szeretettel, és igyekeznek újabb színes meglepetéssel szolgálni a jövő évben is.

Az ungvári folkkocsma-alkalmak támogatója a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete.

Kővári Edina