Szórványvidéken oktató pedagógusok konferenciája Beregszászban

2019. február 26., 16:22 , 944. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) február 22–24. között szervezte meg a szórványvidéken oktató pedagógusok konferenciáját, amelynek témája Tehetséggondozás a vasárnapi iskolákban. A háromnapos programsorozatnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott helyet.

A konferencia hivatalos megnyitóján dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntötte a jelen lévő pedagógusokat. Elmondta, hogy évente azért (is) gyűlnek össze a szórványvidéken oktatók, hogy „a munka mellett a munkáról” és feladatokról beszéljenek, megosszák egymással a tapasztalataikat. „Munkátokat tőlünk messze végzitek közös ügyünk érdekében, ami a magyar kultúra és a magyar nyelv ápolása, megőrzése és továbbadása céljából történik” – szólt a közönséghez.

Az elnök asszony köszöntő szavait követően a konferencián részt vevő pedagógusok mindegyike szót kapott: bemutatkoztak és megosztották egymással gondolataikat, beszámoltak tevékenységükről, s elmondták, melyek azok a dolgok, amelyekre szükségük van az oktatást illetően – legyen szó intézményes oktatásról vagy vasárnapi iskolában való oktatásról.

Az első nap zárásaként Hnatik Katalin, a főiskola Fi­lológia Tanszékének oktatója „Én beszélni kicsit magyar” – kihívások a magyar mint idegen nyelv oktatásában címmel tartott interaktív előadást.

A konferencia második napjának délelőttjén A lateralitás kialakulása és az átszoktatott balkezesség tanulási képességre ható követelményeiről tartott előadást Tihor Szilvia gyógypedagógus és logopédus. Ezt követően Jaró Klaudia, Így tedd rá! foglalkozásvezető Mit rejt a tulipán? – Hagyományos érték, korszerű pedagógia, örömforrás – Így tedd rá! címmel nyújtott betekintést a különböző foglalkozásokba. Délután Győrffy Ágnes fejlesztő pedagógus, tanító, mentálhigiénés szakember, pszicho-dráma szakasszisztens, Kovács-Molnár Anita fejlesztő pedagógus, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, szociálpedagógus hallgató és Mészáros Renáta fejlesztő pedagógus, angol szakos tanár, mentálhigiénés segítő szakember tartottak közös előadást Fejlődve fejlesztünk! címmel. Ezeket követték a kézművesötletek elsajátításának lehetőségei, amelyeket előszeretettel alkalmazhatnak a vasárnapi iskolai foglalkozásokon, ilyen például a csuhézás, a tálcán szövés, a gyöngyfűzés és a körmöcskézés – mindezeket Lévai-Derceni Irén nagyberegi kézművestől tanulhatták meg a jelenlévők. A szervezők kulturális programmal is készültek a konferencia résztvevői számára, ugyanis szombat délután Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című vígjátékát tekinthették meg a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának játékában.

Február 24-én, vasárnap dél­előtt Takács Mária, a KMPSZ szórványprogram-felelősének moderálásában történt meg a konferencia összefoglalása, valamint a hozzászólások meghallgatása, a tapasztalatok cseréje, amit közös ebéd zárt.

lexi