Vasárnapi üzenet: 2021. augusztus 8.

Krisztusban Kedves Testvérek!

2021. augusztus 8., 08:40 , 1069. szám

Görögkatolikus egyházunk az egyházi év végéhez közeledve, augusztus 6-án méltatja egyik legnagyobb Krisztus-ünnepünket, az úrszínváltozás ünnepét. Jézus Krisztus kiválaszt három tanítványt – Péter, Jakabot és Jánost –, felviszi őket a Tábor-hegyre, és megmutatja nekik isteni dicsőségét, hogy felkészítse őket a várható szenvedésére. Ha az emberi logikát követjük, akkor látszólag rossz helyen találjuk ezt az ünnepet. Ha az események sorozatát vesszük, talán jobb helyen lenne valamikor a nagyböjtben megemlékezni róla, az ünnep öröme azonban nem fér össze a böjti ráhangolódással. Ha az ünnep tartalmát nézzük, akkor valóban méltó helye van az egyházi év végéhez közeledve, hisz a többi Krisztus-ünnepünkkel ellentétben, amelyek a megtestesülés és megváltás titkához akarnak elvezetni bennünket, most az istenségét szemlélhetjük a tábor-hegyi fény által. Így az ünnep már most, a földi életünkben megmutathat valamit Isten boldogító színe látásából, hogy jobban megértsük Krisztus Urunk szavait: „Az Isten országa közöttetek van” (Lk. 17, 21).

Még ebben a legnagyobb sötétségben is megláthatunk valamit ebből a fényből. A legnagyobb veszteségek, nehézségek, küzdelmek, kísértések és bűnök, a legnagyobb gonoszság közepette is megmutatkozhat valami Isten jóságából és szeretetéből az Ő állandó jelenléte által. Ha sokat szenvedünk a sötétségtől, szélesebbre kell tárni szívünk ajtaját és ablakait a hit által abban, hogy velünk az Isten.

Egy öreg sztarec így szólt a tanítványához:

– Nézz körül ebben a szobában, ahol most vagyunk, és próbálj megjegyezni minden barna színű dolgot.

A szoba tele volt barna színű dolgokkal, a tanítvány könnyen megbirkózott a feladattal. De a bölcs sztarec ismét utasította:

– Csukd be a szemed, és most sorold fel a kék színű dolgokat!

A tanítvány megdöbbent a kérésen:

– Én nem vettem észre semmi kéket, mert ahogy utasított, csak a barna színű dolgokra figyeltem oda.

A sztarec így válaszolt:

–  Nyisd ki a szemed, és nézz körül, a szoba tele van kék dolgokkal.

És ez valóban így volt. Majd folytatta:

– Ezzel a példázattal szerettem volna megmutatni neked az élet nagy igazságát: ha a szobában csak az ugyanolyan színű dolgokat keresed, ha az életednek csak a rossz dolgait látod, akkor csak azokat fogod észrevenni, csak azokra fogsz visszaemlékezni, azok fognak hatni az életedre.

Ha csak a rossz dolgokat keresed, biztos, hogy meg is találod azokat, és soha nem fogod észrevenni a jót.

Isten ma bennünket hív, hogy emelkedjünk feljebb megszokott életünkből, és lássuk meg jelenlétének, szeretetének fényét, még akkor is, ha minden sötétnek tűnik. Ámen!

Szkoropádszky Péter
 palágykomoróci, téglás–szürtei,
kisszelmenci 
görögkatolikus áldozópap