Sikeresen zajlott az „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési verseny

2022. június 1., 11:33 , 1110. szám

Második alkalommal szervezték meg az online térben a vidékünkön már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyt.

A versenyre videofelvétellel lehetett jelentkezni szóló vagy énekegyüttes kategóriában két korcsoportban. Az online eredményhirdetésre május 28-án került sor. A résztvevőket Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja kirendeltségének (HHHK) vezetője és Rádik Erika, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) munkatársa köszöntötte, kiemelve: fontos, hogy a nehéz körülmények ellenére – pedagógusoknak köszönhetően – tovább folyjon mindaz a munka, melyet az elmúlt évtizedek során sikerült felépíteni.

A versenyzőket idén is nívós zsűri értékelte: Vakler Anna népzenetanár, népdalénekes; Juhász Erika népdalénekes, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója; Berta Alexandra, Junior Príma díjas citerás, népdalénekes, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója; Pál Eszter népdalénekes, népzenetanár, a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a Szalonna és Bandája szólistája, a Népművészet Ifjú Mestere; Pál Lajos népzenész, zenetanár, az „Által mennék én a Tiszán…” verseny elindítója, Magyarország Érdemes Művésze, népdalénekes, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója. A zsűri szakmai értékelését követően Váradi Enikő, a HHHK munkatársa hirdette ki az eredményeket.

Szóló kategóriában az I. korcsoportban kiemelt arany minősítéssel 1. Györke Anna, 2. Kiss Liliána, 3. Homoki Bianka. A II. korcsoportban kiemelt arany minősítéssel 1. Gyurkó Abigél, 2. Turjanica Emília, 3. Kocsis Rebeka Petra.

Énekegyüttes kategóriában az I. korcsoportban kiemelt arany minősítéssel 1.  Hangicsáló énekegyüttes (Mezővári), 2. Gyöngykaláris énekegyüttes (Kisgejőc), 3. Hangraforgó énekegyüttes (Oroszi). A II. korcsoportban kiemelt arany minősítéssel 1. helyezést ért el a Napsugár hagyományőrző énekegyüttes Tiszapéterfalváról.

A versenyzők nyári táborozási lehetőségeket nyertek. A program a KMPSZ szervezésében jött létre, szakmai partnere a HHHK, az eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

ve