Sajtó: Akár 10 évre is elhúzódhat a háború

2022. június 15., 10:33

Nemzetközi elemzők úgy vélik, hogy az ukrajnai háború az Oroszországi Föderációval befagyott konfliktussá alakulhat át, amely akár tíz évnél is tovább tarthat – írja a CNBC nyomán a korrespondent.net.

Elemzők úgy vélik, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az oroszok elfoglalják Szeverodonyecket. Abban az esetben, ha a várost Liszicsanszkkal együtt megszállják, teljes ellenőrzést szereznek Luhanszk megye felett. Ha az oroszok sikert érnek el ebben a térségben, akkor valószínűleg a donyecki régió felé irányul a figyelmük, amelynek körülbelül a felét már megszállták.

William Alberque, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének fegyverkezési stratégiáért, technológiáért és fegyverzet-ellenőrzésért felelős igazgatója úgy véli, fennáll annak a lehetősége, hogy Oroszország védelmi vonala valahol megdől. Ebben az esetben a megszállóknak ki kellene vonniuk csapataikat a szeverodonyecki frontról, és átirányítani észak felé, Harkivba vagy Herszonba.

Alberque aggodalmának adott hangot, hogy ha Ukrajna nem tudja megsemmisíteni az orosz vonal egy részét és elkezdi visszaszorítani hadseregét, az arra kényszeríti az agresszor országot, hogy tovább csökkentse területi ambícióit. Abban az esetben kialakulhat egy „félig állandó befagyott konfliktus, amely egy évtizedig vagy még tovább eltart”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)