Állampolgársági vizsga bevezetését tervezi a kormány

2022. július 13., 17:26

Az ukrán miniszteri kabinet előkészíti a szükséges törvénytervezeteket az országunk állampolgárságának megszerzéséhez szükséges átfogó vizsga bevezetéséhez – közölte Telegram-csatornáján Denisz Smihal miniszterelnök, akit a korrespondent.net idéz.

Az államfő erre vonatkozó megbízását keddi ülésén támogatta a kabinet.

A miniszterelnök közölte, az Igazságügyi Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak kell előkészíteni és a Miniszteri Kabinet elé terjeszteni a vonatkozó törvénytervezeteket.

„Az Oktatási és Tudományos Minisztérium feladata az Állami Nyelvi Szabvány Bizottsággal közösen kidolgozni és jóváhagyni a vizsgaprogramot az államnyelv ismeretéből, Ukrajna történelméből és Ukrajna Alkotmányának alapjaiból. Az ukrán állampolgárság ma kiváltság. Mindenkinek, aki pályázik rá, ismernie és értenie kell hazánk alapelveit” – jelezte Smihal.

Az ukrán állampolgárság megszerzéséhez szükséges kötelező vizsga bevezetéséről szóló petíciót május 23-án vették nyilvántartásba. A kezdeményezés összegyűjtötte a megfontoláshoz szükséges 25 000 támogató aláírást. Volodimir Zelenszkij elnök a petícióra reagálva megbízta Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy dolgozza ki a kérdést.

(korrespondent.net/Kárpátalja)