Kegyetlen bánásmódban részesültek a vadon élő állatok egy magán „állatkertben”

2023. június 24., 08:12

A Kárpátaljai Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai a vadon élő állatok kegyetlen bánásmódjával kapcsolatos bűncselekmények megelőzését célzó intézkedések eredményeként megállapították, hogy az egyik magán szórakoztató komplexum területén hosszú ideje állatkert működik.

A munkácsi járási településen, ahol a vadállatokkal szembeni kegyetlen bánásmódot megállapították, nem megfelelő körülmények között tartottak himalájai medvét, pumát és egyéb vadállatokat. A felügyelőség a helyszínre hívta a rendőrökből álló operatív nyomozócsoportot, akik büntetőeljárást indítanak. Ha bebizonyosodik a bűnösség, a vadon élő állatokat eltávolítják. Az ilyen jogsértés közigazgatási és büntetőjogi felelősséggel is jár, amely akár 8 évig terjedő szabadságvesztést is magában foglal.

A vadon élő állatok tartási területére vonatkozó minimális területi szabványok (egyedenként): kutyák (farkasok...), közepes méretű macskák (hiúzok, leopárdok...) esetén 100 négyzetméter, nagymacskák (oroszlánok, tigrisek, jaguárok...), medvék esetén pedig 200 négyzetméter.

(0312.ua/RV)