A Rada első olvasatban jóváhagyta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot

2023. július 14., 10:34

A Legfelső Tanács megszavazta az orvosi kannabisz legalizálását. A 7 457. számú törvényjavaslatot első olvasatban fogadták el a honatyák – jelentette a korrespondent.net Jaroszlav Zseleznyak képviselő Telegram-csatornájára hivatkozva.

A honatya tájékoztatása szerint a dokumentumot 268 képviselő támogatta. A törvényjavaslat címe: „A kender nemzetségbe (Cannabis) tartozó növények gyógyászati, ipari célú, tudományos és tudományos-műszaki tevékenységre történő forgalmazásának szabályozásáról, a megfelelő feltételek megteremtéséről a betegek számára, ami az onkológiai megbetegedések és a háború következtében kialakult poszttraumás stressz zavarok kezelése céljából való hozzáférés bővítését illeti”.

A törvényjavaslathoz fűzött indoklás szerint a kannabisz, gyantája, kivonatai és tinktúrái, valamint a tetrahidrokannabinol (THC) – az első és egyetlen, egyes országokban jelenleg orvosi felhasználásra engedélyezett kannabinoid – korlátozott legalizálását indítványozzák.

Ukrajnában jelenleg nincs szabályozás a kábítószerekhez és pszichotrop vegyületekhez tartozó anyagok kezelésére, amelyek ugyanakkor szükségesek a minőségi orvosi szolgáltatások nyújtásához, a betegek szenvedésének megelőzéséhez és a súlyos betegségekből való felépülésük elősegítéséhez – jegyzi meg a korrespondent.net.

(korrespondent.net/Kárpátalja)