Gazdaság: Valamivel pesszimistábbak lettek az ukránok

2023. július 21., 11:53 , 1168. szám

Júniusban Ukrajnában a fogyasztói hangulatindex valamennyi összetevője csökkent: a személyes anyagi helyzettől az ország gazdaságának állapotáig, a jelenlegi helyzet megítélésétől a jövőre vonatkozó várakozásokig – írja az Ekonomicsna Pravda és az RBK–Ukrajina az Info Sapiens cég felmérésére hivatkozva.

A felmérés szerint a fogyasztói hangulatindex júniusban 9,5 ponttal csökkent és 82,5 pontot tett ki. A munkanélküliség várható dinamikájának mutatója 9,1 ponttal emelkedve 129,9 pont volt. Az inflációs várakozások indexe 8,3 ponttal 182,3 pontra nőtt. Ami a hrivnya árfolyamának alakulását illeti a következő három hónapban, a leértékelési várakozások indexe 6,7 ponttal 138,6 pontra nőtt.

„Az indikátor minden összetevőjében a mutatók csökkenését regisztrálták – mind a fogyasztói hangulatindex, mind a jelenlegi helyzet és a gazdasági várakozások mutatói csökkentek. Általában pesszimistábban értékeli a helyzetet Ukrajna lakossága a jelent és a jövőt illetően egyaránt” – kommentálták a vizsgálati eredményeket az Info Sapiens elemzői.

Ugyanakkor, amint a szakértők megjegyzik, jelentős és gyors változások idején célszerűbb a mutatót hosszabb időszakokon át nyomon követni a dinamika és a kilátások megbízhatóbb értékeléséhez.

Az ukrajnai fogyasztói hangulatindexet az ország háztartásainak mintavételes felmérése alapján határozzák meg. A kutatás során ezer 16 év feletti személyt kérdeznek meg.

Az indexértékek 0 és 200 között változhatnak. Az érték 200, ha minden polgár pozitívan értékeli a gazdasági helyzetet. Az index 100, ha a pozitív és negatív értékelések aránya azonos. A 100-nál kisebb indexérték azt jelenti, hogy a társadalomban a negatív értékelések vannak túlsúlyban.

(hk/epravda.com.ua/rbc.ua)