Pénzügyek: Marad a készpénz, jön az e-hrivnya

2023. július 21., 17:09 , 1168. szám

Az első reakciókból ítélve is egyértelmű volt, hogy az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nem lelkesedik különösebben a felvetésért, miszerint Ukrajna teljesen lemondhatna a készpénzhasználatról a korrupció és az adóelkerülés elleni küzdelem jegyében. Az Ekonomicsna Pravda (EP) minapi megkeresésére valamivel részletesebben is kifejtették a jegybanknál, hogy mit gondolnak a kérdésről. Felvetődött ugyanakkor, hogy a nem is olyan távoli jövőben megjelenhet Ukrajnában az e-hrivnya.

Háború idején szükség lehet a készpénzre

„Véleményünk szerint Ukrajnában ma lehetetlen a készpénzes fizetés teljes elutasítása, különös tekintettel a hadiállapotra. Hiszen a jelenlegi körülmények között a polgároknak hozzáféréssel kell rendelkezniük a készpénzhez, hogy alapvető szükségleteiket még a valószínűsíthető kritikus események (áramszünet, katonai műveletek stb.) bekövetkezése esetén is lehetőségük legyen kielégíteni” – jegyzi meg az NBU.

Emellett emlékeztetnek rá, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a pénz Ukrajnában készpénzes (bankjegyek formájában) és nem készpénzes (számlán jóváírva) formában létezik. A hrivnya mindkét formája legális fizetőeszköz, amelyet minden személy korlátozás nélkül elfogad Ukrajna egész területén.

Tesztelik a digitális pénzt

Az NBU ugyanakkor megjegyzi, hogy a hrivnya egy harmadik formájának, a digitális pénznek vagy az e-hrivnyának a bevezetésén dolgoznak. A nem készpénzes eszközöktől eltérően az e-hrivnyák kód formájában léteznek, nem pedig a banki vagy egyéb intézmények számláin nyilvántartva.

Jelenleg az e-hrivnya kísérleti projekt stádiumban van. Az NBU teszteli a digitális pénz technológiai alapjait és elemzi bevezetésének a makrogazdasági és pénzügyi stabilitásra gyakorolt lehetséges hatását.

„Hozzá kell tenni, hogy Ukrajnában még nem született döntés az e-hrivnya nagyszabású kibocsátásának célszerűségéről. A Nemzeti Bank megfontoltan, bevezetésének az ország pénzügyi rendszerére gyakorolt potenciális hatását is figyelembe véve kíván közelíteni a saját e-valuta nagyarányú kibocsátásának kérdéséhez” – hangsúlyozták a jegybanknál.

Mikor kerülhet forgalomba a digitális pénz?

Az NBU nem siet a digitális pénz forgalomba hozásával, bár 2018 szeptemberében–decemberében az ukrán jegybank a világon az elsők között indított projektet e-hrivnyás elszámolások tesztelésére. Ekkor azonban a kísérleti projekt keretében mindössze 5 443 e-hrivnya került forgalomba, amelyekkel maguk a nemzeti bank alkalmazottai számoltak el, fizettek, néhány száz tesztműveletet végezve el.

Az NBU azt tervezi, hogy a továbbiakban megvizsgálja, hogyan integrálható a digitális pénz az általános pénzforgalomba Ukrajnában, és tanulmányozza a digitális pénz működésével kapcsolatos külföldi tapasztalatokat. A végleges döntést a digitális pénz esetleges forgalomba hozataláról az NBU csak 2025-ben hozza meg.

Az e-hrivnya helyettesítheti a készpénzt?

Az NBU hangsúlyozza a jövőt illető elképzelések kapcsán, hogy nem tervezik a készpénzes fizetés megszüntetését, illetve a készpénz felváltását digitális pénzzel.

„A Nemzeti Bank azt tervezi, hogy az e-hrivnya a készpénz és a számlákon tartott pénzeszközök kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjükként funkcionál majd. A Nemzeti Banknak nem célja megtiltani a készpénz használatát” – áll a jegybanknak az EP megkeresésére adott válaszában.

Az NBU az e-hrivnya esetleges bevezetése után is a polgárokra kívánja hagyni, hogy melyik pénzformával fizet. Hasonló megközelítést alkalmaznak az EU-ban is. Ott az Európai Központi Bank nem részesíti előnyben sem a készpénzes, sem a készpénz nélküli elszámolást. A fizetési módot a fogyasztó választhatja meg – hangsúlyozza az NBU.

Egyébként Ukrajnában a 2023. július 1-jei állapot szerint összesen 711,9 milliárd hrivnya értékben van forgalomban készpénz, ami 4,2 milliárd hrivnyával kevesebb, mint 2023 elején (2023. január 1-jén 716,1 milliárd értékű hrivnya volt forgalomban).

A kormányzat sem úgy gondolta

A készpénzes fizetésről való lemondás elképzelését egyébként Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese vetette fel először egy londoni nemzetközi befektetési konferencián, amelyen a kormányzat bemutatta Ukrajna helyreállításának stratégiáját és a tervezett gazdasági reformokat. Hozzátette ugyanakkor, egyelőre nem született meg a végső döntés az elképzelés végrehajtásáról.

Később, egy június végi sajtótájékoztatón Surma korrigálta bejelentését elismerve, hogy lehetetlen egyik pillanatról a másikra áttérni a készpénzmentességre. Emellett szerinte egy ilyen lépéshez Ukrajnának előbb adóreformot és egy újabb adóamnesztiát kellene végrehajtania.

Surma ugyanakkor kitartott amellett, hogy a készpénzmentesség segítene a korrupció és az adóelkerülés elleni küzdelemben, amelyekben a készpénz kulcsfontosságú elem.

„Objektíven: az emberek nem fizetnek adót. Ha annak struktúráját nézzük, hogy a polgáraink hogyan jutnak jövedelemhez, akkor sajnos az emberek 60-70%-a a nem állami szektorban nem fizet teljes mértékben adót. Ez tény. Elég megnézni a fogyasztói kiadásokat, a hivatalosan kifizetett bérek összegét és aránypárt alkotni – nincs szükség valamilyen elmélyült kutatásra” – mondta el a magas rangú tisztviselő.

Valamivel később az NBU is megszólalt ez ügyben. Közölték, hogy Ukrajna bankrendszere készen áll a teljes lemondásra a készpénzes fizetésről, de az emberek még nem.

„Nem ismerek olyan országot a világon, amely teljesen lemondott volna a készpénzről. Még a szuperfejlett európai országokban is forgalomban van egy bizonyos mennyiségű készpénz. Negatív tapasztalatokról is tudok ráadásul: amikor a készpénzt minimális szintre csökkentették, az a lakosságnak nem tetszett” – tette hozzá Katerina Rozskova, az NBU elnökének helyettese.

Az EP emlékeztet, Rosztiszlav Surma korábban is a készpénzes elszámolás korlátozása mellett foglalt állást. Így a 10-10-10-ként ismertté vált adóreform koncepciójának vitájában nem zárta ki a készpénzes fizetések megadóztatásának bevezetését, illetve a jövedéki termékek készpénzes vásárlásának tilalmát.

Egyelőre ugyanakkor nem született döntés Ukrajnában a készpénzes fizetés bármilyen korlátozásáról. A szakértők nem is tartanak valószínűnek ez irányú lépéseket mindaddig, amíg tart a háború.

(szcs/epravda.com.ua)