Csaknem ötszáz külföldi tulajdonban lévő földrészleget talált a Derzsheokadasztr

2023. július 22., 13:15

Az Ukrán Állami Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Szolgálat (Derzsheokadasztr) az Állami Földkataszter adatainak első félévi elemzése során 493 külföldi és hontalan személy tulajdonában lévő, de az előírt határidőn belül el nem idegenített mezőgazdasági hasznosítású földrészleget talált – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„Az elemzés eredményeként külföldiek és hontalanok, köztük az Ukrajna által agresszor államnak vagy megszálló államnak minősített ország állampolgárai tulajdonában lévő mezőgazdasági hasznosítású földrészlegek objektumai kerültek elő. A szakértők megállapították, hogy a jelzett földrészlegeket tulajdonosaik a törvényben meghatározott határidőn belül nem idegenítették el, ezért elkobzandók” – közölte a Derzsheokadasztr.

A szolgálat tájékoztatása szerint 301 bírósági eljárás indult a 493, összességében 716,65 hektár területű földrészleg elkobzásáról. Eddig 87 bírósági végzés született 138 földrészleg elkobzásáról, amelyek területe 186,87 ha.

A hatályos jogszabályok értelmében a külföldiek és hontalanok által örökölt termőföldet egy éven belül el kell idegeníteni. Ha az ilyen földrészleget tulajdonosa a megadott határidőig nem idegeníti el, azt a bíróság határozata alapján el kell kobozni – emlékeztetett a Derzsheokadasztr.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)