Visszaadná a nemzeti kisebbségek jogait a Legfelső Tanács

2023. december 9., 08:13 , 1189. szám

A Legfelső Tanács pénteken egy új törvényt fogadott el, melyben azon törvényeknek a módosításait tűzte ki célul, melyek a kisebbségek jogait rehabilitálnák az Alkotmánynak megfelelően. Az újonnan elfogadott törvény változtatna a nemzetiségi kisebbségekről (közösségekről) szóló törvényen, a nyelvhasználati törvényen, a média- és az oktatási törvényen figyelembe véve a Velencei Bizottság ajánlásait a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítását illetően.

Az ukrán hírportálok tájékoztatása szerint a 10 288-1. számú törvénytervezetet 317 képviselő támogatta. Mint jelezték, ez egy valamennyi frakció által finomított verzió. A törvény az Európai Bizottság által meghatározott követelmény, és a további európai integráció szempontjából fontos. A szóban forgó törvényjavaslatot december 5-én nyújtották be, és Zelenszkij elnök már alá is írta.

Ugyanakkor Irina Herascsenko parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy nem a kormány, hanem a parlament 10 288. számú törvényjavaslata került szavazásra. „A Velencei Bizottság ajánlásait követve megvédtük a társadalmat az ukrán nyelvoktatásban, tömegtájékoztatásban, könyvkiadásban betöltött szerepének esetleges gyengülésétől és az ország oroszosításával fenyegető veszélyektől” – írta.

Az elfogadott törvény szerint az Európai Unió és a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek használata megengedett a politikai reklámokban, magániskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában, kivéve az agresszor ország nyelvét. Ugyanakkor a reklámokat ukrán nyelvű fordítással kell kísérni, és minden oktatási intézményben kötelező lesz az ukrán mint államnyelv tanulása, bár a tanítás uniós nyelveken is folyhat – emlékeztetett a képviselő. „Ez a törvénytervezet a Velencei Kisebbségi Jogvédő Bizottság ajánlásait hajtja végre, de nem érinti az agresszor ország nyelvét. És nem 5 évre, ahogy a kormány tervezte, hanem határozatlan időre” – tette hozzá Irina Herascsenko.

(vb/karpat.in.ua)